Wanneer het een paar dagen warm en zonnig weer is in Nederland trekt een groot deel van ons Nederlanders naar de kust om te genieten van de zee, de zon en het strand. Vooral in het weekend staan er dan ellenlange files richting de kust, maar ook in Nederland is er – naast de geijkte badplaatsen zoals Zandvoort, Scheveningen en Hoek van Holland – altijd wel een rustig plekje te vinden. Onze lievelingsplekken op dit moment zijn te vinden op de eilanden van het uiterste zuidpuntje van Zuid-Holland en Noord- en Midden-Zeeland. Ook de Waddeneilanden vinden wij vanwege de rust fantastisch.
Laat op aan het strand
Wij houden van het strand, overigens in alle jaargetijden. Maar het voorjaar en de zomer toch wel onze favorieten. Het is dan wat vaker warm, waardoor je met minder kleding aan op pad kunt gaan. Je voelt de wind en de zon op je huid en bij heel lekker weer kun je zelfs zwemmen in de zee. Heerlijk vinden wij dat. De reinigende kracht van het zeewater dat diep doordringt in je huid. Ruby heeft een hele gevoelige huid, dus voor haar is het eens in de tijd goed reinigen van haar huid erg belangrijk. Een dagje kust laat ons echt op en dat terwijl we helemaal niet dicht bij de kust wonen.
Fascinerende kustvegetatie
Naast genieten van de zon, de wind, de zee en het strand vinden wij de kustvegetatie ook altijd weer fascinerend. Je hebt er wilde eetbare planten die je ook in binnenland vindt, maar door het zoute water en de weersinvloeden er aan de kust heel anders uit zien. Ook heb je er planten die alleen aan de kust kunnen groeien omdat deze een beetje zout in het water en de zandgrond nodig hebben om te kunnen groeien. Natuurlijk vind je aan de kust ook de eetbare zeegroente en zeewieren.
Zeegroente en zeewier
Zeegroenten en zeewieren zijn twee verschillende categorieën die veel mensen door elkaar halen. Zeegroenten zijn bijvoorbeeld: zeekraal, lamsoor, zeeaster en zeevenkel. Zeewieren zijn bijvoorbeeld zeesla, nori, Iers mos, zeespagetti en blaaswier. Het verschil tussen beiden is, dat zeegroenten aan de kust groeien. Zij hebben zout water nodig, maar kunnen niet overleven in het water. Zeewier groeit echt in het zoute water. Bij laagwater komen de meeste in Nederland droog te liggen, waardoor we ze kunnen zien en oogsten.
Het verschil in gebruik is dat je zeewier meer gebruikt als smaakmaker en eventueel bijgerecht, terwijl je van de zeegroenten een grotere portie kunt eten (net als bij normale groente). Met een beetje creativiteit kun je zowel met zeegroenten als met zeewier de meest lekkere gerechten maken. En het mooie is ze zijn nog heel gezond ook!
Meer weten?
Wanneer je je een beetje in verdiept in zeewier en zeegroente kun je net als wij naar het strand gaan en ook nog eens inspiratie op doen voor een lekkere en gezonde maaltijd. Wil je meer weten over eetbare en geneeskrachtige zeewieren? Wij geven de komende maanden verschillende workshops, namelijk gezond met zeewier en medicinaal gebruik van zeewier. Tijdens deze workshops zul je meer leren over de gezonde kracht van zeewier, wat het allemaal in ons lichaam doet en kan doen, hoe je zeewier kunt verwerken in je dagelijkse eetpatroon en/ of hoe je zeewier kunt verwerken tot een medicinaal product. Wij organiserendaarnaast ook een wildcrafting wandeling waarbij je kennis kunt maken met de zeewieren in hun eigen leefomgeving, namelijk zeewieren in de Oosterschelde. Je leert dan precies welke zeewieren je in Nederland kunt vinden en hoe je ze kunt oogsten. Ook zullen wij hierbij aanwijzingen geven met betrekking tot het gebruik in de keuken. Wanneer er belangstelling voor is kunnen we daarnaast ook oesters en mossels oogsten en direct uit het water (verser kan niet!) proeven.