Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Workshop Natuurcosmetica

Natuurlijk is niet altijd beter, maar in dit geval misschien wel. In de meeste huidverzorgingsproducten zitten minerale oliën, conserveringsmiddelen, synthetische parfum en andere chemische stoffen. Deze kunnen huidirritaties of zelfs allergieën uitlokken. Tevens is bekend dat ze de huid kunnen afsluiten en kunnen belemmeren in haar natuurlijke functie. Je hoeft geen genie te zijn om in te zien dat dit onze huid niet veel goeds doet. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je smeert. Herbiatic organiseert diverse workshops over natuurcosmetica, waarbij niet alleen zal worden ingegaan op de theorie, maar we uiteraard ook zelf cosmetica zullen ontwikkelen en maken. Gun je huid wat goeds en geef je vandaag nog op voor één van de workshops rondom natuurcosmetica!

Workshop Natuurcosmetica

Wij bieden de volgende workshops rondom natuurcosmetica aan:

Je vindt de workshops ook in de kalender!

Natuurcosmetica

Natuurcosmetica is een term die iedereen direct associeert met cosmetica die bestaat uit natuurlijke ingrediënten en die daardoor zacht is voor onze huid. Helaas is de term natuurcosmetica niet beschermd. Er bestaat geen wet die bepaald welke ingrediënten natuurlijke verzorgingsproducten wel of niet mogen bevatten. In principe kan dus iedereen de term natuurcosmetica gebruiken. Dit terwijl heel veel reguliere cosmetica stoffen bevatten waarvan wordt gedacht dat ze niet zo onschuldig zijn en (op de lange termijn) de gezondheid kunnen schaden. Er zijn inmiddels wel enkele keurmerken bekend voor biologische of ecologische cosmetica, zoals BDIH, NaTrue, Ecocert en ICEA. De criteria lopen echter sterk uiteen, waardoor het belangrijk is altijd naar de specifieke regelgeving te kijken.

Zelf maken van natuurcosmetica

Het zelf maken van cosmetica is relatief eenvoudig. Het is daardoor een goed alternatief voor de tot nu toe ondoorzichtige cosmetische industrie. Door zelf cosmetica te maken kun je je product volledig afstemmen op jouw behoeften. Je kunt bijvoorbeeld plantaardige oliën gebruiken die vetten bevatten die sterk lijken op de vetten die zich van nature in onze huid bevinden. Hierdoor is de cosmetica daadwerkelijk in staat onze huid te voeden. Dit in tegenstelling tot de meeste reguliere cosmetica.

Tegenstelling tot reguliere cosmetica

De reguliere cosmetica maakt gebruik van synthetische of fabrieksmatig zeer bewerkte basisstoffen. Dit zijn zelfs vaak afvalstoffen van
industriële productieprocessen. Voorbeelden van dit soort cosmetische basisstoffen zijn: minerale oliën, synthetische oliën, chemische emulgatoren, parabenen, organische halogeenverbindingen en formaldehyde. Deze stoffen zijn volledig lichaamsvreemd en worden daarom niet door onze huid herkent. Ons lichaam kan er dan ook niets mee! aar in het slechtste geval worden ze wel door ons lichaam opgenomen en vervolgens – juist doordat ons lichaam er niks mee kan – in ons vet of in onze organen opgeslagen. Dit uiteraard met vele gevolgen van dien. Bovendien is van veel reguliere cosmetische basisstoffen inmiddels bekend dat ze voor allergische reacties kunnen zorgen en/ of kankerverwekkend zijn.