Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Word je ook zo gek van de muggen?

Ieder jaar hebben wij last van ‘kamikaze’ muggen. Deze muggen komen van bovenaf met straaljagersnelheid op je af gedoken en steken je als je niet oppast compleet lek. De hele avond en nacht gaat dit door.
Ook tijdens (wildcrafting)wandelingen in het bos word je momenteel achtervolgt door een zwerm van muggen. Tijd dus om wat aan de muggen te doen. Ditmaal met een combinatie van wilde planten, kruidengeneeskunde en aromatherapie.

Recept antimuggenspray

Als je wilt kun je een natuurlijke antimuggenspray eenvoudig zelf maken. Het recept is als volgt.

Ingrediënten:
•duizendblad, fijn geknipt of gesneden
•wodka
•kattenkruid etherische olie
•lavendel etherische olie
•citronella etherische olie
•spray-flesje van 100 milliliter

Werkwijze:
Vul een grote pot losjes met vers fijn gesneden antimuggenspray zelf makenof natuurlijke fijn geknipt duizendblad. Wanneer je gedroogd duizendblad gebruikt, vul je slechts 1/3de van de pot met duizendblad. Giet hierover de wodka, tot de pot helemaal vol is. Sluit de pot af en laat deze op een warme plek (in de zon) 2 weken trekken. Schudt de pot iedere dag om er voor te zorgen dat er meer inhoudsstoffen uit het duizendblad aan de wodka worden afgegeven. Na 2 weken kun je de vloeistof afgieten. Druk hierbij ook het duizendblad goed uit om alle inhoudsstoffen er uit te krijgen. Doe nu van iedere etherische olie 3 druppels in en spray-flesje van 100 milliliter en vul het flesje af met het alcohol-extract van duizendblad.

De snelle variant op de antimuggenspray

Kun je niet wachten om deze spray te maken, probeer het dan ook eens met een waterextract. Maak 1 op 1 een waterextract door kokend water op het duizendblad te gieten. Laat dit 15 minuten trekken en zeef af. Gebruik de vloeistof om de spray mee te maken. Een waterextract is natuurlijk veel minder lang houdbaar dan een alcoholextract. Dit is een nadeel. Een ander nadeel is dat etherische olie niet oplost in water, dit betekent dat je een emulgator zult moeten gebruiken. Los daarom allereerst de etherische olie op in 70 druppels mulsifan (de emulgator). Doe dit in het spray-flesje en giet hier vervolgens het waterextract overheen. Schud goed om alles te vermengen en op te lossen.

Gebruik van de antimuggenspray

Het beste is om je meermaal daags/ avond, zeg ieder uur, jezelf in te sprayen met deze natuurlijke antimuggenspray. En blijven de muggen nu op afstand? Ik hoor jullie reacties graag!