Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Wildcrafting

Wildcrafting is de Engelse term voor het in het wild verzamelen van medicinale en eetbare planten en kruiden. Het officiële doel van wildcrafting is zelfs om hiervan te leven. Nu gaat het van wilde planten leven in deze maatschappij waarschijnlijk een beetje te ver. Het in zodanig grote hoeveelheden verzamelen van wilde planten dat je hier daadwerkelijk van kunt leven kost enorm veel tijd en die hebben we over het algemeen niet. Bovendien is vanwege de verstedelijking ook de natuur waar we kunnen verzamelen nog maar beperkt. We kunnen wilde planten en kruiden echter wel gebruiken als toevoeging aan ons dieet. Dit is niet alleen heel gezond, maar helpt ons ook weer dichter bij de natuur te komen.

~ In Nederland kennen wij sinds een aantal jaar ook diverse termen voor wildcrafting, zoals wildplukken en foodwalk. ~

Wildcrafting (spel)regels

Wanneer je aan wildcrafting (oftewel het zelf verzamelen van wilde planten) doet, is het in het belang van onszelf en de natuur wel belangrijk om je aan een aantal spelregels of regels te houden. De eerste regel is altijd op een schone plaats te oogsten. Vermijd daarom plaatsen als wegranden, akkers, overvolle weilanden, boerensloten en gebieden die als gemeentelijke afvalstortplaats zijn gebruikt.

Pluk ook geen planten die er ziek uit zien, half afgevreten zijn door dieren of last hebben van parasieten. Verzamel alleen planten die er gezond en fris uitzien. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je alleen planten verzameld die in overvloed aanwezig zijn. Beschermde planten laat je uiteraard staan. Verzamel alleen wat je denkt nodig te hebben voor direct gebruik of als eventuele voorraad, maar laat altijd genoeg planten staan zodat de populatie zich weer kan herstellen. Het werkt vaak het beste het geoogste plantenmateriaal direct schoon te maken en mee te nemen in stevige papieren tassen of rietenmanden.

Wildcrafting; let ook op jezelf!

Voor jezelf is het daarnaast belangrijk, dat je weet wat je verzamelt. Verzamel alleen planten waarvan je zeker weet welke plant het is om verwisseling met giftige planten te voorkomen. Wanneer je nog niet zo veel eetbare wilde planten kent, is het leuk om in verschillende jaargetijden en gebieden mee te gaan met een wildcrafting- of kruidenwandeling.

Wanneer je op zoek gaat naar wilde planten is het ook altijd belangrijk goed voor jezelf te zorgen; zorg dat je de tijd hebt om echt van je avontuur te genieten, trek aangename kleding en goede schoenen aan en neem wat te eten en drinken mee voor onderweg. Vergeet niet jezelf na een wildcrafting- of kruidenwandeling altijd na te kijken op tekenbeten.

Bijzondere ervaring

Wildcrafting is wat ons betreft echt iets bijzonders. Tijdens een ontspanne(nde) wandeling (of vaartocht) oogst je eetbare planten. Daarna bereid je hiermee verrassende en lekkere recepten. Dit zorgt voor een geheel nieuwe verbondenheid met de natuur en waar je je mee verbonden voelt, dat zul je ook koesteren!

wildcrafting