Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Waarom doen we zo raar over wildplukken en wildcrafting?

Waarom doen we in Nederland zo raar over wildplukkenwildplukken of wildcrafting? En ja, natuurlijk kan onbedachtzaam wildplukken en wildcraften schade aanrichten aan de natuur. Maar wanneer we als land misschien wat meer geld zouden investeren in voorlichting hierover zouden we er met zijn allen ook niet zo moeilijk over hoeven te doen.

Bangmakerij met de vossenlintworm

Met regelmaat duikt er op Facebook een artikel op van het Voedingscentrum (hoe kan het ook anders), waarin gewaarschuwd wordt voor het eten van zelfgeplukt fruit in verband met besmetting met de vossenlintworm. Reinste onzin natuurlijk. Ze hebben bij het voedingscentrum een oud paard van stal gehaald om ons bang te maken zelf de natuur in te gaan en daar onbespoten vervangers voor het reguliere groente en fruit te gaan verzamelen en plukken.

Maar als je er verder over nadenkt kan het ook eigenlijk helemaal niet! Waarom zouden wilde bessen besmet zijn en geteelde bessen niet? Alsof vossen met een grote boog om commerciële fruitplantages heenlopen. Nee, dus! Bovendien heeft divers wetenschappelijk onderzoek geen enig verband gevonden tussen het zelf verzamelen en eten van bessen, kruiden en paddenstoelen uit het bos en een hoger risico op besmetting met de vossenlintworm. De vossenlintworm is een serieuze infectie. Dat moeten we echt niet onderschatten, maar het zelf verzamelen van je fruit heeft helaas voor het voedingscentrum niets te maken met een hogere kans op besmetting.

Zeekraal tijdens het wadlopen

Een ander voorbeeld. Tijdens het wadlopen hebben we heerlijke zeekraal gezien. Velden vol. Gewoon als gras. De gidsen verbieden je onderweg echter ook maar iets te plukken. Nu is er niks mis mee om het bovenste jongste deel van het zeekraal voorzichtig af te plukken voor consumptie. Als je voldoende plant laat zitten, groeit deze vanzelf weer verder. Bovendien verspreidt het zeekraal zich met ondergrondse uitlopers. Dus wanneer je niet aan de plant trekt is er helemaal niets aan de hand.

Maar nee, wild zeekraal uit Nederland eten dat doen we natuurlijk niet. Ook in Zeeland is dit verboden en worden er hoge boetes voor uitgedeeld. Het is natuurlijk veel beter als we de geteelde variant uit Israël eten die in de supermarkten te vinden is. Waarom zou wildgroei gezonder zijn? Nog een klein puntje dan om er nog schepje Nederlandse rariteit er bovenop te doen. De schapen die op de Groningse dijk en dus ook op het eerste deel van het wad met zeekraal lopen, mogen de zeekraal echter wel eten en grazen rustig de hele boel af. Hoe verknipt is Nederland toch?

Wildplukken en wildcrafting is ontspannend en gezond!

Wildplukken en wildcrafting is zeer ontspannend en nog eens gezond ook. Wij hebben hier ook eerder over geschreven. En wij blijven vrolijk doorgaan! Laat de rest maar lekker raar doen. Wil je ook beginnen met wildplukken of wildcrafting? Volg dan eens een kruiden- of wildcraftingwandeling!