Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Voedingsallergieën: ware sluipmoordenaars?

Voedingsallergieën (en ook voedingsintoleranties) kunnen – indien ze niet tijdig worden opgemerkt – het leven sterk negatief beïnvloeden. Steeds vaker zien wij mensen waarbij hun klachten veroorzaakt worden door onopgemerkte voedingsallergieën (of voedingsintoleranties), zelfs ook wanneer medische controles (bijvoorbeeld bloedonderzoek of priktesten) negatief zijn.

Bekende voedingsallergieën

Bekende voedingsallergieën zijn: melkeiwit, kippeneiwit, zalm, kabeljauw, garnaal, kiwi, pinda, amandel, hazelnoot, aardappel, wortel, tarwe, soja en bepaalde vleessoorten. Helaas worden binnen de reguliere diagnostiek, slechts een beperkt aantal allergenen onderzocht. Over het algemeen is deze set niet uitgebreid genoeg. Bovendien worden soms door laboratoria verouderde grenswaarden aangehouden. Het is daarom mogelijk om via Herbiatic aanvullende laboratoriumonderzoeken aan te vragen. Zo nodig zullen wij dit ook adviseren tijdens een natuurgeneeskundig consult.

Luchtwegallergieën en kruisallergieën

Naast voedingsallergieën zijn er ook luchtwegallergieën. Bekende luchtwegallergieën zijn huisstofmijt, huidschilfers van kat, stuifmeel van grassen, stuifmeel van kruiden en bomen en schimmels. Deze worden over het algemeen binnen de reguliere geneeskunde wat beter herkend dan de voedingsallergieën, maar doordat een goede behandeling door bijvoorbeeld gezonde voeding en natuurlijke ondersteuning van het immuunsysteem vaak uitblijft, kunnen zogenaamde kruisallergieën gaan optreden. Hierdoor zorgen de luchtwegallergieën voor steeds meer allergische reacties, ook op voedingsmiddelen. Bekende voorbeelden van kruisallergieën zijn een allergie voor appel door een berkenpollenallergie of een allergie voor zalm door een kippeneiwit allergie.

Klachten door voedingsallergieën

Klachten door voedingsallergieën (en voedingsintoleranties) komen helaas heel vaak voor. De klachten zijn zeer uiteenlopend, zoals luchtwegproblemen, vermoeidheidsklachten, huidklachten, spijsverteringsklachten en zelfs overgewicht. Door het ontstaan van kruisallergieën kunnen de klachten van kwaad tot erger gaan. Heb je last van de genoemde klachten? Vraag dan gerust een natuurgeneeskundig consult aan, zodat een goed behandelplan kan worden opgesteld. Het is soms niet gemakkelijk, maar het is zeker de moeite waard!