Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Vier de zomerzonnewende met een zonnewielcake

De zomerzonnewende is de dag waarop de zon het hoogst aan de hemel staat. Het is de langste dag van het jaar. Met andere woorden: de dag waarop de zon het sterkst heerst over de duisternis. Op deze dag wordt traditioneel de zon geëerd en het leven gevierd. Het zaaien is voltooid, de planten groeien, de bomen vormen vrucht en het is wachten op de oogst van fruit, groente en granen.

Recept zonnewiercake

Maak daarom het onderstaande recept om de zon te eren en tijdens de zomerzonnewende bij zonsopgang, zodra de zon als een gouden bol boven de horizon verschijnt (als je dat echt te vroeg vindt, mag iets later ook hoor!) een zonnewielcake als ontbijt. Je maakt de zonnewielcake als volgt.

    Ingrediënten:

-200 gram suiker
-200 gram boter (zacht)
-1 zakje vanillesuiker
-4 eieren
-200 gram zelfrijzend bakmeel (of 200 gr bloem + 1 theelepel bakpoeder + snufje zout)
-beetje saffraan
-honing
-geroosterde zonnebloempitten zonder vlies

Werkwijze:
Eigenlijk maak je een gewone cake, maar dan in een ronde bakvorm. De ronde vorm staat symbool voor het zonnewiel. Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius. Vet de ronde cakevorm in en maak het beslag. Klop de suiker, boter en vanillesuiker met een mixer tot een schuimige massa. Voeg wat saffraan (of eventueel kurkuma toe) voor een mooie gele kleur. Voeg hierna beetje bij beetje het meel toe en blijf mixen. Wanneer alles vermengt is zet je de mixer op de hoogste stand en klop je het beslag nog 3 minuten romig glad. Hierna giet je het beslag in de cakevorm en zet je de cakevorm in de oven. Bak de cake in ongeveer 60 minuten gaar en goudbruin. Laat de cake afkoelen en smeer de cake royaal in met honing. Versier de cake met de zonnebloempitten en plak deze in de honing vast.

Hopelijk vier jij de zonnewende dit jaar ook? En dan wel met deze heerlijke zonnewielcake.