Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Psyche, ziel of geest

De psyche wordt ook wel de ziel of geest genoemd. In de psychologie staat de psyche voor alles wat zich in het totale menselijke brein afspeelt. De psyche wordt daarom binnen de psychologie gedefineerd als ons totaal aan innerlijke processen, verrichtingen en ervaringen, zowel bewust als onbewust, dat zich afspeelt in onze hersenen en een verklaring kan bieden voor ons gedrag. De psyche en het lichaam beinvloeden elkaar dan ook wederzijds. Een geestelijke belasting, zoals een depressie, kan voor lichamelijke klachten zorgen, zoals spijsverteringsproblemen of hoge bloeddruk. Ook kan het slecht functioneren van het lichaam, bijvoorbeeld door een ziekte als ms, leiden tot psychische klachten, zoals een depressie.

De psyche bij Herbiatic

Als opgeleid psycholoog en holistisch coach heeft natuurgeneeskundig therapeut Ruby van den Heuvel veel oog voor de psyche van de mens. Daarnaast kijkt zij als gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut ook naar de lichamelijk klachten. En beiden beïnvloeden elkaar ook nog eens. Bij Herbiatic hebben we dan ook aandacht voor de gehele mens. Deze holistische kijk is heel belangrijk omdat het lichaam en de geest elkaar wederzijds beïnvloeden. Door gebruik te maken van natuurlijke helende middelen en gerichte psychotherapeutische oefeningen en opdrachten om gedachten en gedrag te doorbreken en eventueel te veranderen (de oefeningen en opdrachten zijn met name afkomstig vanuit de cognitieve gedragstherapie en de mindfulness based cognitive therapy) wordt een behandeling vaak veel effectiever.

Specialisaties op het gebied van psyche

Ruby’s pecialisatie op het gebied van de psyche zijn stemmingsstoornissen en angststoornissen. Stemmingsstoornissen zijn bijvoorbeeld depressie en dysthymie. Angststoornissen zijn bijvoorbeeld gegeneraliseerde angst, fobie of pleinvrees. Ook psychische trauma is echter een voorbeeld van een angststoornis. Stemmingsstoornissen en angststoornissen zijn zowel met natuurlijke preparaten als specifieke psychotherapeutische interventies zeer goed te behandelen.

Specialisaties op het gebied van holistische geneeskunde

Binnen de holistische geneeskunde is Ruby vooral geïnteresseerd in de wisselwerking tussen chronische ziekten en ons psychisch welbevinden. Chronische lichamelijke klachten zijn een enorme aanslag op ons psychisch welbevinden. Hier ligt ook de kracht van holistische coaching, waarbij vaak langdurige situaties begeleid en ondersteund worden. De verschillende behandelmethodes worden hierbij zo op elkaar worden afgesteld dat een persoonlijk en uniek programma ontstaat, dat de gehele mens behandeld en niet alleen de klacht. En hoewel de chronische aandoeningen niet weggenomen kan worden neemt de levenskwaliteit wel toe.