Propolis is de hars die de bijen in de bijenkast beschermt tegen de invloeden van buitenaf, zoals tocht, temperatuurverschillen, vochtigheid en micro-organismen. De werkingsmechanismen van dit bijenproduct zijn hier eigenlijk al vanaf te lijden.
Werkingsmechanismen van propolis
Propolis heeft een zeer breed werkingsgebied. Het kan daarom heel vaak worden ingezet binnen de natuurgeneeskundige praktijk. Er wordt gedacht dat dit komt doordat het een groot aantal inhoudsstoffen heeft. Propolis werkt over het algemeen ook krachtig.
Propolis werkt sterk en breed antibacterieel, antiviraal en antischimmel. Het is een waar natuurlijk antibioticum, maar waar en antibioticum alleen bacteriën doodt, doodt het ook virussen en schimmels. Daarnaast moduleert propolis het immuunsysteem, zodat een eventuele infectie van verschillende kanten wordt tegengegaan. Propolis beschermt zelfs tegen de bijwerkingen van chemo- en radiotherapie. En ook bij huid- en darmklachten wordt het succesvol ingezet.
Verschillende soorten propolis
Over de hele wereld zijn er, afhankelijk van de harsen van de bomen uit de omgeving waar de bijen de grondstoffen vandaan halen, verschillende soorten propolis. Deze kenmerken zich door verschillende inhoudsstoffen. Ook hebben ze een ander uiterlijk, met name de kleur varieert enorm. In de apitherapeutische literatuur wordt over het algemeen gesproken over 3 verschillende soorten; Europese bruine propolis, Braziliaanse groene propolis en Cubaanse rode propolis, maar in de praktijk zijn dit er waarschijnlijk veel meer!
Iedere soort kent de eerder genoemde algemene werking. Bijen gebruiken de hars immers altijd op dezelfde manier. Maar de verschillende soorten worden steeds beter wetenschappelijk onderzocht en hierdoor kennen ze ook verschillende voorkeursgebieden.
Meer weten over propolis?
Bezoek de propolis-pagina van Bee Healthy Apitherapie. Hier hebben wij geprobeerd een overzicht te geven over de winning, werking en indicaties van propolis.