Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Boomoortjes of judasoren salade

De herfst is het hoofdseizoen voor paddenstoelen. Door het natte weer, vaak gecombineerd met nog aardig wat zon, spruiten de paddenstoelen uit de grond. Nu kunnen wij onszelf niet echt paddenstoelendeskundigen noemen (daar werken wij nog aan), maar er zijn wel een aantal paddenstoelen die we herkennen. Er zijn er zelfs een aantal die heel gemakkelijk te herkennen zijn. Eén daarvan is de judasoor, ofwel het boomoortje. Hierover zal dit artikel gaan.

Judasoor – Auricularia auicula-judae

De judasoor (botanisch: Auricularia judasoor of boomoor in de keukenauricula-judae) is een paddenstoel die je eigenlijk het gehele jaar kunt vinden. Bij nat weer zijn ze echter extra opvallend. Ze zuigen zich dan namelijk vol met vocht, wat ze veel groter maakt dan enkel een uitgedroogd flubbertje op een boomstam.

Judasoor of boomoor?

De judasoor groeit op de stam van de vlier en lijkt dan op een oor. De paddenstoel wordt daarom ook wel liefkozend het boomoortje genoemd. Op schaduwrijke plaatsen kun je de judasoor soms in grotere getalen op oudere en dode stammen van vlieren vinden. Vooral in gemengde bossen zien wij judasoren heel vaak. Uiteindelijk is de judasoor een parasiet en zal de ‘besmette’ vlier na een lange strijd doodgaan. De judasoor kan ook na de dood van de vlier nog tijdens op het dode hout verder groeien en uitspreiden.

Recept salade met judasoren

De judasoor is eetbaar en wordt veel in de Chinese en Japanse keuken gebruikt. Vandaar het volgende simpele Chinese recept om eens uit te proberen:

Ingrediënten:
•100 gram verse judasoren (10 gram gedroogd, te koop in Azatische supermarkten)
•1 theelepel knoflook, fijngesneden
•1 eetlepel korianderblad, fijngesneden
•1 theelepel rode chilipeper, fijngesneden
•1/2 theelepel rijstazijn
•1 theelepel sesamolie
•zout naar smaak

Werkwijze:
Kook wat water en doe hierin de judasoren tot ze net onder staan. Draai het vuur uit en doe de deksel op de pan Laat de judasoren zo 15-30 minuten staan, totdat ze zacht en gaar zijn geworden. Doe in de tussentijd alle ingredienten in een kom en schep dit goed door. Haal de judasoren uit de pan en schud ze droog. Voeg de judasoren nu toe aan de kom en schep nogmaals goed door. Eet smakelijk!

Zelf op zoek naar judasoren?

Wil je zelf ook eens judasoren plukken, maar ben je bang deze niet te herkennen? Ga dan eens mee op een herfstwandeling!