Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Nori, wakame en andere zeewieren groeien gewoon in Nederland

Veel mensen eten of gebruiken al regelmatig zeewier, bijvoorbeeld nori in de sushi, wakame in andere Japanse gerechten, kombu in de misosoep of kelp als supplement. Maar slechts weinigen weten dat veel van deze zeewieren gewoon in Nederland groeien. Daarnaast zijn ook andere zeewieren geschikt voor consumptie en kun je hier met een beetje experimenteren de lekkerste gerechten mee maken.

Zeewier in Nederland

We hoeven zeewieren dus niet voor gebruik te importeren uit Japan of een ander Oosters land, maar kunnen ze gewoon in ons eigen landje vers en gratis oogsten. En wat is er nou beter als al genietend van de omgeving aan en in het water je eigen zeewier oogsten om vervolgens thuis hier de sterren van de hemel mee te koken? Dit is een feestje voor al je zintuigen!

Zeewier is erg gezond

Bijkomend voordeel is ook nog dat zeewier erg gezond is. Iedereen zou daarom zeewier moeten toevoegen aan zijn of haar dieet. In landen waar veel zeewier gegeten wordt, worden de mensen niet alleen ouder, maar hebben ook veel minder last van ouderdomsziekten zoals dementie, hart en bloedvaatklachten, ouderdomsdiabetes, tumoren en dergelijke. Zeewier bevat zeer veel mineralen en vitaminen, hoge hoeveelheden antioxidanten, goed opneembare eiwitten en essentiële aminozuren, vezels, essentiële suikers en goede vetten, maar bevat slechts zeer weinig calorieën. In de workshop gezond met zeewier kun je hier veel meer over leren.

Medicinaal gebruik van zeewieren

Daarnaast bevatten zeewieren vaak ook plantaardige stoffen die geneeskrachtig werken en daarom kunnen de meeste zeewieren ook medicinaal worden ingezet. In de workshop medicinaal gebruik van zeewier zullen we hier uitgebreid op in gaan.

Recept brandnetel wakame soep

Maar terug naar het culinair gebruik van zeewier, wakame in de soepwant als je zeewier hebt gevonden dan wil je natuurlijk hier ook mee aan de slag. Zowel nori als Japans bessenwier hebben we al besproken in een kruid van de maand. Daarom is voor het volgende recept gekozen voor wakame. Wij maken graag een verwarmende en aansterkende zeewiersoep: brandnetel-wakame soep. Dit recept is gebaseerd op een recept uit het boek Irish seaweed kitchen van Prannie Rhatigan’s.

Ingrediënten:
•30 centimeter gedroogde wakame (bij kleinere stukken aan elkaar leggen tot 30 centimeter)
•150 gram jonge brandneteltoppen en bladeren (je kunt ook bijvoorbeeld spinazie gebruiken)
•1 ui, kleingesneden
•2 eetlepels olijfolie
•250 gram pastinaak, in stukjes
•500 milliliter rijstmelk
•1 liter bouillon naar keuze
•1 theelepel verse tijm, fijngesneden
•1 theelepel verse marjoraan, fijngesneden
•1 theelepel vers maggikruid, fijngesneden
•zeezout en fijngemalen zwarte peper naar smaak

Werkwijze:
Week de wakame in handwarm water tot deze zacht en geweld is. Zet intussen een soeppan op het vuurdoe de olijfolie in de pan en bak hierin de ui glazig. Voeg de pastinaak toe en bak even mee. Voeg hierna de rijstmelk toe en breng het geheel aan de kook. Kook de pastinaak tot deze zacht en gaar is. Voeg vervolgens de bouillon, de brandnetel (of de spinazie), de wakame en de rest van de smaakmakers toe en kook dit nog 10 minuten tot de brandnetel en de wakame gaar is. Pak vervolgens de staafmixer en pureer de soep grof (of juist glad als je dat lekkerder vind). Breng de soep op smaak met zout en peper en serveer deze in soepkommen gegarneerd met bijvoorbeeld peterselie of zevenblad.
Eet smakelijk!

Meer weten?

Wij organiseren met regelmaat middagen zeewier zoeken in de Oosterschelde. Deze zeewierwandelingen, getiteld zeewieren in de Oosterschelde, zijn bij Herbiatic een terugkerend fenomeen. In de loop van het jaar worden er op verschillende plekken aan de Oosterschelde zeewieren gezocht, geplukt en geoogst. Iedere plek en ieder jaargetijden kent zijn eigen zeewieren, waardoor het iedere keer weer een verassing is wat we aan zeewieren tegen gaan komen. Tevens worden er vaak ook eetbare schelpdieren geplukt en geoogst. Natuurlijk wordt er genoten van de omgeving; het water, de geuren, geluiden, de vogels en vaak worden er zelfs zeesterren en anemonen gezien. Dus geef je snel op!