Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Nori: kruid van de maand januari

Het is winter. De R zit al een tijdje in de maand en de natuur is in rust. Ook wij zouden in deze donkere tijd eigenlijk wat meer rust voor ons zelf moeten nemen, maar helaas laten onze drukke schema’s dat niet altijd toe. Daarom hebben wij deze maand gekozen voor een zeewier dat – hoewel slechts weinigen dat weten – ook in Nederland groeit en met name in de winter wordt geoogst en wordt gebruikt om het immuunsysteem een boost te geven: nori. Ook ondersteunt nori, waarschijnlijk vanwege het hoge gehalte aan voedingsstoffen, onze psyche bij psychische druk en overbelasting. Een uitstekend zeewier dus om regelmatig aan je voeding toe te gaan voegen. Wil je hier meer over weten? Geef je dan op voor de workshop ‘Gezond met Zeewier‘.

Nori in beeld

Botanische naam: Porphyra umbilicalismedicinaal en culinair gebrik van nori
Botanie: Nori of puperwier groeit als eenjarige plant in het intergetijden gebied op rotsen, stenen, zeepokken en schelpen. Het gehele zeewier is bladvormig en heeft brede (tot wel 20 centimeter doorsnede), rafelige, dunne bladeren. De bladeren zijn slechts 1 cellaag dik en zijn dus parenchymatisch of plaatvormig te noemen. Ondanks dat de bladeren erg dun zijn, zijn ze wel heel sterk. De lengte varieert, afhankelijk van de omstandigheden waarin nori groeit, van 5 centimeter tot wel 45 centimeter. De kleur van nori loopt uiteen van donker groen tot donker paars.

Oogsten van nori

Nori wordt in Ierland officieel geoogst van het najaar (na de eerste vorst) tot aan april. Oogst de nori door het voorzichtig boven het aanhechtingsorgaan af te snijden. Laat ook wat blad zitten om nieuwe aangroei te bevorderen!

Medicinaal gebruik van nori

In Ierland staat nori er traditioneel om bekend het lichaam te reinigen en het immuunsysteem een nieuwe boost te geven. In de winter werd er daarom 1 tot 2 keer per week nori gegeten. Inmiddels heeft ook wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat nori vanwege de grote hoeveelheid polysachariden het immuunsysteem reguleert en stimuleert. Ook werkt nori zowel antiviraal als antibacterieel. Daarnaast bezit nori lignanen. Dit zijn antioxidanten met een kankerwerend effect. Nori werkt daarom preventief tegen kanker, maar is ook tumorremmend. Ook werkt nori door het samenspel van verschillende antioxidanten sterk antioxidant waardoor het verouderingsproces van de mens wordt verlangzaamd.

Culinair gebruik van nori

De smaak van nori is zoet met een licht vlezige ondertoon. De structuur van het zeewier is wat taai. We kennen het culinair gebruik van nori vooral uit de Japanse keuken, maar ook in Ierland en Wales wordt nori al vele generaties gegeten. Je kunt nori roosteren of poffen en als snack eten. Je kunt het verwerken in sushi en rijst, maar je kunt het ook toevoegen aan bijvoorbeeld visgerechten, vleesgerechten, peulvruchten, pannenkoeken, noedels, salades, stoofpotten, roerbakgerechten en soepen. In Ierland en Wales wordt nori meestal als gekookte groene puree gegeten of verwerkt tot sleabhac pate, lavercakes of laverbread. Ook in Japan wordt nori gekookt gegeten, maar hier wordt het verwerkt tot nori tsukudani wat gebruik wordt voor het op smaak brengen van rijst, groentes en sushi.

Recepten met nori om uit te proberen!

Laver bread balletjes: Neem 100 gram verse fijngesneden nori (gedroogde, tot levengewekte en fijngesneden nori kan ook, eventueel kan zelfs het gebruik van norivellen (al is dit wat mij betreft wel minder lekker)) en kook deze met wat water gaar. Mix 25 gram havermeel met de nori en zet dit even apart. Bak 1 fijngesneden kleine ui en eventueel wat spekblokjes naar smaak in wat olijfolie uit. Doe het spek-uienmengsel bij het nori-meelmengsel en maak er een gelijkmatig deeg van. Vorm van dit deeg met natte handen kleine balletjes (voeg eventueel wat extra meel of juist water toe indien de samenstelling niet klopt) en bak deze in wat hete olie goudbruin.
Nori tsukudai: Neem 150 gram verse en schoongemaakte nori (eventueel kan 15 gram gedroogde nori tot leven gewekt met wat water ook) en doe dit in een pan. Doe hierbij 1 theelepel Japanse mirin, 1 theelepel dashi poeder, 2 theelepels tamari sojasaus, een mespuntje zout en 250 milliliter water. Meng alle ingredienten in de pan door elkaar en zet de pan op het vuur. Kook het geheel onder geregeld roeren op een middelmatig vuur gaar. Dit mengsel is een smaakmaker en kan gebruikt worden voor het op smaak brengen van rijst, groente, brood en sushi.

Meer weten over nori?

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van het eten van nori? Geef je dan op voor de workshop Gezond met Zeewier. In deze workshop zullen we het gaan hebben over culinair en medicinaal gebruik van (Nederlandse) zeewieren. Nori groeit tezamen met een groot aantal andere zeewieren gewoon in Nederland. Wil je de verschillende Nederlandse zeewieren leren kennen en herkennen? Geef je dan op voor de (wildcrafting)wandeling Zeewieren in de Oosterschelde!