Witte donderdag (of in het Duits Gründonnerstag) is de donderdag voor pasen. Veel mensen zijn het vergeten, maar traditioneel wordt er in Nederland en Duitsland op deze dag de speciale negen kruiden soep of witte donderdag soep gegeten. Ook wij maken op deze dag ieder jaar soep.
Wat is de negen kruiden soep
De negen kruiden soep is een (licht) bittere voorjaarssoep. In de Christelijke tradtitie verwijst de licht bittere smaak naar het lijden van Christus in de week voor pasen. Maar de negen kruiden soep is veel ouder. De negen kruiden soep stamt al uit de tijd van de Germanen en werd gegeten tijdens Ostara. Ostara was het feest van de godin van de lente. Ostara symboliseerde de overwinning van het licht en het aanbreken van de vruchtbare periode. Zoals wel meer gebruiken uit die tijd is ook het eten van de negen kruiden soep gekerstend waardoor we de soep nu ook wel als witte donderdag soep kennen.
Negen verschillende wilde voorjaarskruiden
De negen kruiden soep wordt gemaakt van negen verschillende wilde eetbare voorjaarsplanten. Er staat niet precies vast welke wilde planten er worden gebruikt. Men laat en liet zich lijden door de wilde planten die op dat moment voorhanden waren. Zo kan het ook zijn dat de kruidensoep uit meer (11) of minder (7) planten bestaat. Dit natuurlijk afhankelijk van de strengheid van de winter en het begin van de lente.
Voorbeelden van wilde voorjaarskruiden
Wilde eetbare planten en voorjaarskruiden die wat ons betreft in de soep moeten zijn: brandnetel, paardenbloem, zuring, duizendblad, zevenblad, weegbree en madeliefjes. Andere toevoegingen kunnen bijvoorbeeld zijn: daslook (mag niet meer in het wilde geplukt worden, want is in Nederland een beschermde plant), dovenetel, klaverzuring, tripmadam, vogelmuur, brabarakruid, waterkers, look-zonder-look, rode klaver, witte krodde, engelwortel, cichorei, hopuitlopers, klein eendenkroos, adderwortel en rietuitlopers.
Recept negen kruiden soep
Er zijn verschillende soorten recepten om deze negen kruiden soep te maken, maar wij gebruiken het volgende recept.
Ingrediënten:
– 1-2 uien, fijngesneden
– 2 eetlepels plantaardige olie
– 5 aardappels, in blokjes
– 1 liter bouillon
– een kom met 7, 9 of 11 verschillende verse wilde planten/ kruiden, fijngesneden
– zout en peper naar smaak
Werkwijze:
Bak de uien in de olie glazig en voeg de kleingesneden aardappelblokjes toe. Overgiet dit mengsel met de bouillon en kook dit tot de aardappels gaar zijn. Naar wens kun je nu dit mengsel pureren, maar dat hoeft niet. Hierna voeg je de fijngesneden wilde planten toe en laat je deze kort in de soep meetrekken (de soep hoeft niet meer te koken). De soep naar smaak kruiden met zout en peper. En eten maar!
Variëren met de negen kruiden soep
Welke wilde planten je gebruikt is afhankelijk van welke je kunt vinden en natuurlijk ook welke wilde eetbare planten je allemaal kent. Eventueel kun je ook meer of minder verschillende kruiden gebruiken. Qua bouillon kun je in principe iedere bouillon gebruiken die je zelf lekker vindt. Het lekkerste is wel om deze zelf te trekken. Gebruik liever geen bouillontabletten en poeders, want deze zitten vol met kunstmatige smaakstoffen en/ of onnodige toevoegingen.
Meer leren over wilde planten?
Wil je meer leren? Geef je dan eens op voor een kruidenwandeling. Ieder jaar bezoeken wij verschillende plaatsen en landschappen en vertellen hierbij over het medicinaal en culinair gebruik van de planten en kruiden die we tegen komen.