Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Natuurgeneeskunde

De term natuurgeneeskunde is een zogenoemde parapluterm en omvat vele verschillende geneeswijzen. Voorbeelden hiervan zijn kruidengeneeskunde (fytotherapie), apitherapie, homeopathie, orthomoleculaire geneeswijze, traditionele Chinese geneeskunde en sommige vormen van voedingskunde.

Kenmerken natuurgeneeskunde

Er zijn wel een aantal kenmerken van natuurgeneeskunde te noemen:

 • Natuurlijkheid:
  Alle geneeswijzen uit de natuurgeneeskunde maken op een bepaalde manier gebruik van middelen die afkomstig zijn uit de natuur en kunnen daarom als natuurlijk worden gezien.
 • Holisme:
  Een ander gezamenlijk kenmerk van geneeswijzen uit de natuurgeneeskunde is de holistische kijk. Er wordt niet alleen gekeken naar de klacht, waarvoor iemand komt, maar ook naar het gehele functioneren. Alle processen in ons lichaam werken samen om een bepaalde balans of evenwicht te creëren (homeostase), zodat we gezond blijven. Wanneer een proces uit balans raakt dan kan dit ook andere processen beïnvloeden of beschadigen. Het is voor ons dan ook niet meer dan normaal dan verder te kijken naar de in het oog springende klacht, eventuele samenhang met andere aanwezige klachten te identificeren en het geheel te behandelen in plaats van een los element.
 • Zelfgenezend vermogen:
  Ook wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam vaak centraal gesteld. Natuurgeneeskundige middelen zijn bijvoorbeeld in staat het evenwicht in lichaam en geest te herstellen, de fysiologie te versterken, tekorten aan te vullen en het lichaam te ontgiften. Hierdoor prikkelen deze natuurgeneeskundige middelen het zelfherstellend vermogen van de mens. Wij vinden het daarbij wel belangrijk ook de klacht waarvoor iemand is gekomen niet uit het oog te verliezen en middelen inzetten die direct hiervoor werken. Wij kiezen daarom vaak voor een combinatie van verschillende middelen uit de natuurgeneeskunde om zowel symptomen te bestrijden als de oorzaak te behandelen.

Onze natuurgeneeskundige geneeswijzen

Wij maken gebruik van de volgende geneeswijzen uit de natuurgeneeskunde:

  • apitherapie: het gebruik van bijenproducten en producten afkomstig uit de imkerij.
  • kruidengeneeskunde: het gebruik van (delen van) planten, bomen en algen.
  • voeding: natuurlijke voeding is de absolute basis voor gezondheid.
  • natuurcosmetica: de behandeling van huidklachten behoort tot één van onze belangrijkste pijlers en hierin is ook de natuurcosmetica als voeding en bescherming voor de huid erg belangrijk.


  Wij bekijken de natuurgeneeskunde zowel vanuit Westers als Oosters (Traditionele Chinese Geneeskunde) oogpunt. Door beide stromingen te combineren krijgen wij een zo volledig mogelijk beeld van de cliënt en kunnen wij vaak de oorzaken die achter de klachten liggen aanpakken, waardoor genezing mogelijk is. Lees meer over onze gebruikte natuurgeneeswijzen.

  natuurgeeskunde