Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Meiwijn voor het meifeest

De nacht van 30 april naar 1 mei is traditioneel gezien het begin van het meifeest. Het meifeest is een heel oud feest dat onder verschillende namen bekend staat en heeft gestaan.

Geschiedenis van het meifeest

De Kelten noemden deze nacht Beltane, genoemd naar de Keltische god van het licht Bel. Beltane was naar overlevering een groot feest om het teruggekomen licht en het begin van de zomer, de vruchtbare periode, te vieren.
De Germanen noemden deze nacht Vanadisnacht genoemd naar Vanadis de bijnaam voor de Germaanse godin van de magie, liefde, lust en seksualiteit Freya. Men zegt dat Vanadisnacht een groot feest was om de vruchtbaarheid te vieren dat bekend stond om zijn volledige seksuele vrijheid. Jonge vrouwen zouden zich tijdens deze nacht laten ontmaagden.

Na de kerstening gingen Beltane en Vanadisnacht verder als Walpurgisnacht genoemd naar de abdis Walpurga. Zij was een fanatiek bestrijdster van oude gebruiken en het omdopen van oude gebruiken in nieuwe Christelijke feesten. Ook was zij een fel bestrijdster van vermeende heksen. In de tijd van de heksenverbrandingen dacht men dan ook dat tijdens Walpurgisnacht de heksen op heuvels bijeenkwamen voor de sabbat.

Tegenwoordig kennen sommigen de aankomende nacht nog als meifeest, waarbij er morgen op 1 mei in de dorpen een meiboom wordt opgezet. Anderen kennen het feest helaas helemaal niet meer of zien 1 mei als dag van de arbeid (wat de relatie hiervan is weten wij eigenlijk ook niet precies, vruchtbaarheid=arbeid?).

Vieren van het meifeest

Wij vieren zelf ieder jaar meifeest en vinden het belangrijk om even stil te staan bij de komst van de zomer. De zomer is immers de meest vruchtbare en hierdoor kruidenrijke periode van het jaar. En even stil staan daar hoort natuurlijk ook bij om even te genieten van de aankomende periode. Daarom drinken wij vanavond een meiwijntje (ook wel meidrank of meitrank genoemd).

Recept meiwijn met lievevrouwebedstro

Lijkt dit je ook wel wat? Volg dan het volgende recept. De wijn moet even trekken zodat je helaas niet vanavond al kunt gaan genieten, maar misschien is het wat om het weekend mee te beginnen?

Ingrediënten:
◦1 fles zoete witte wijn
◦(poeder)suiker naar smaak
◦1 glas cognac
◦1 hand gedroogd lieve vrouwenbedstro (Galium odoratum)
◦verse eetbare voorjaarsbloemen

Werkwijze:
Doe de lieve vrouwenbedstro in een grote kom en overgiet deze met de wijn. Voeg de cognac en de suiker toe en roer goed. Laat het mengsel 1 nacht staan en zeef vervolgens de kruiden er uit. Zet de wijn in de koelkast en laat het goed koud worden. Serveer ijskoud en decoreer met eetbare bloemen. Veel succes!