Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Maak eens een lavendel-citroen cake

Lavendel is in Nederland geen wilde plant, maar veel mensen hebben de plant in de tuin staan. In juli en augustus staat hij volop in bloei en voor degenen die er van houden ruikt dat heerlijk! Maar ja, de filosofie van Herbiatic is natuurlijk dat een plant niet alleen leuk is om naar te kijken en eventueel lekker ruikt, maar dat planten ook nog eens gebruikt kunnen worden om medicinale producten of de heerlijkste gerechten mee te bereiden. Daarom in dit artikel aandacht voor een heerlijke lavendel-citroen cake.

Medicinaal gebruik van lavendel

Wanneer je lavendel in je tuin hebt staan is het wat mij betreft zonde om niks met de bloemen en het kruid te doen. Lavendel is ontsmettend, licht pijnstillend en rustgevend. Binnen de kruidengeneeskunde en fytotherapie wordt lavendel zeer veelzijdig ingezet. Je kunt lavendel ook gebruiken in een rustgevende kruidenthee, rustgevende lavendelkussentjes of in de huidverzorging.

Culinair gebruik van lavendel

Je kunt lavendel ook verwerken in je eten in zoete gerechten, zoals koekjes, cake en pudding. Maar wees hier wel voorzichtig mee, want wij Nederlanders zijn vaak niet echt gewend om bloemen te eten en vinden de smaak al snel overheersend.

Oogsten van lavendel

Je oogst de bloemen van de lavendel wanneer ze in volle bloei zijn en kunt deze eventueel drogen voor latere verwerking.

Recepten cake met lavendel en citroen

Het recept voor de cake met een lavendel en citroen twist is als volgt.

Ingrediënten:
•1 theelepel verse lavendelbloemen (alleen de kleine bloempjes dus haal deze voorzichtig van de bloemaren)
•125 gram bloem
•1 citroen
•125 gram zachte roomboter
•125 gram suiker
•2 eieren
•klein beetje melk

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. cake met lavendel en citroenMeng de boter en de suiker tot een romige massa. Rasp de citroenschil van de schil en voeg deze toe aan het mengsel. Pers de citroen uit en voeg ook het citroensap toe. Klop beetje bij beetje de eieren er door tot het mengsel schuimig is. Voeg de bloem en de lavendelbloemen toe. Voeg wat melk toe om het cakemengsel wat te verdunnen. Beboter een cakevorm en giet het cakebeslag in de vorm. Bak de cake 45 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius (gasstand 4). Laat de cake afkoelen. Maak eventueel een glazuur van poedersuiker, water en boter en bedek de cake hiermee. Garneer het glazuur met wat lavendelbloemetjes, maar let op dat je niet te veel gebruikt, zodat de smaak niet zeperig wordt.
Heel veel plezier met bakken. En geniet er van!