Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kruidenthee

Het zelf samenstellen van een kruidenthee is een leuke en lekkere manier om je verzamelde wilde planten te gebruiken, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om een kruidenthee samen te stellen van specerijen uit de keukenkast. Laat je verrassen door de mogelijkheden!

Waarom drink je een kruidenthee?

Kruidenthee kan gedronken worden voor de gezelligheid of voor het lekker, maar kan ook gedronken worden vanwege zijn medicinale kwaliteiten.

Medicinale kruidenthee samenstellen

Een medicinale kruidenthee samenstellen voor een specifiek iemand en zijn of haar klachten is echter nog niet zo simpel als het lijkt. Je hebt best wat kennis van medicinale planten nodig om dit goed te doen. Bovendien dien je inzicht te hebben in het klachtenbeeld van de specifieke persoon. Bij het samenstellen van een medicinale kruidenthee zul je rekening moeten houden met de persoonlijke klachten, de werking en de smaak. Daarnaast is het belangrijk de interacties met andere gebruikte medicijnen en eventuele contra-indicaties in de gaten te houden.

Samenstellen van een kruidenthee met een werkingsrichting

Het samenstellen van een kruidenthee met een werkingsrichting is al wat simpeler. Je kunt bijvoorbeeld en kruidenthee samenstellen die breed toepasbaar is om de spijsvertering te bevorderen, te ontgiften of hoesten te verminderen. Ook dan is het echter belangrijk om veilig te werken en dus de interacties en contra-indicaties van de gebruikte planten in de gaten te houden, zodat je niemand in gevaar brengt. Wij hebben voor het streekgala Arnhem/ Nijmegen twee kruidentheemengsels met respectievelijk een ontgiftende en een rustgevende werking samengesteld. Hiervoor gebruiken wij algemeen (en in deze regio) voorkomende plantendelen zoals brandnetelblad, paardenbloemblad, hopbellen, valeriaanwortel, vlierbloesem en lindebloesem.

Ontwikkelen van gezelligheidskruidenthee

Een gezelligheidskruidenthee heeft geen medicinale werking. De smaak staat daarom voorop. De thee heeft geen duidelijk gezondheidsbevorderend effect, maar je drinkt de thee puur voor het lekker.Natuurlijk heeft de thee afhankelijk van de gebruikte planten over het algemeen wel een effect op lichaam of geest, maar dit is meer de bijzaak. Voor het Streekgala Arnhem/ Nijmegen ontwikkelden wij ook gezelligheidsmengsels, bestaande uit kruiden en vruchten die in deze regio groeien en geteeld worden.

Samenstellen van kruidenthee met specerijen

Naast het samenstellen van kruidentheeën van wilde eetbare planten kun je ook kruiden en specerijen uit je keukenkastje gebruiken. Misschien vind je dit een keer leuk om te doen? Daarom het volgende recept voor een pittige Indiase (kruiden)thee die goed kan worden gedronken op (de nu nog) koude avonden.
Ingrediënten:
•2 kopjes water
•2 kopjes (rijst)melk
•4 theelepels honing
•1 eetlepel kruidenmengsel bestaande uit gelijke delen zwarte peper, kaneel, gember, kruidnagel en kardemom
•eventueel 2-3 theelepels (Indiase) zwarte thee
Werkwijze
Voor de bereiding van de thee breng je het water samen met het kruidenmengsel aan de kook in een pan. Laat dit mengsel 5 minuten sudderen. Vervolgens voeg je de melk en de rietsuiker toe en breng je het mengsel weer aan de kook. Voeg nu de zwarte thee toe en laat dit 3 tot 5 minuten trekken. Zeef de drank en serveer deze in kopjes. Drink de thee warm.

Strikt genomen is deze Indiase thee bij het gebruik van zwarte thee in het mengsel echter geen echte kruidenthee meer!

Meer leren

Wil je meer weten over het verschil tussen thee en kruidenthee? En wil je zelf kruidentheemengsels leren samenstellen? Geef dan op voor de nieuwe workshop kruidenthee zelf samenstellen.

kruidenthee van wilde planten of specerijen zelf samenstellen