Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kruidengeneeskunde

Wanneer je weet dat tot in de 19de eeuw bijna alle medicijnen die de mens tot zijn of haar beschikking had van plantaardige oorsprong waren, dan is het ook niet zo vreemd dat de kruidengeneeskunde behoort tot een van de oudste vormen van geneeskunde. De kruidengeneeskunde wordt in Europa ook wel fytotherapie (fytos betekent kruid) genoemd. Kruidengeneeskunde of fytotherapie is de professionele toepassing van preparaten op plantaardige basis – zoals tincturen (vaak een alcoholextract), maceraten (vaak een olie-extract) en capsules – met als doel de gezondheid te bevorderen of te behouden.

Moderne fytotherapie

Wat ons betreft behoren niet alleen extracten van hele plantendelen, maar ook op een natuurlijke manier geïsoleerde stoffen uit planten tot de kruidengeneeskunde. Hieronder valt bijvoorbeeld ook de aromatherapie en zijn aromatherapeutische producten zoals etherische oliën, plantaardige oliën, hydrolaten en co2-extracten. Dit zijn immers op natuurlijke wijze (door stoomdestillatie, door persing of door co2-extractie) geïsoleerde stoffen afkomstig uit planten. Deze bredere definitie wordt ook wel de moderne fytotherapie genoemd. Er wordt zowel gesproken van de Westerse kruidengeneeskunde als de Oosterse kruidengeneeskunde, doordat hier andere soorten kruiden worden gebruikt.

Kruidengeneeskunde uitgaande van inhoudsstoffen

De moderne fytotherapie gaat verder uit van de inhoudsstoffen in een plantenextract, die gezamenlijk een bepaalde werking uitoefenen op ons lichaam en onze geest. Planten hebben in de loop van hun evolutie diverse inhoudsstoffen ontwikkeld om zelf beter te kunnen overleven; bijvoorbeeld om de concurrentie met andere planten en dieren aan te gaan, om insecten te lokken of om niet opgegeten te worden. In tegenstelling tot reguliere middelen die slechts één werkzame stof bevatten, bevatten kruidengeneeskundige preparaten dus meerdere werkzame inhoudsstoffen.
Planten zijn echter meer dan alleen chemische fabriekjes. In tegenstelling tot reguliere middelen voegen planten ook energie toe aan ons lichaam. Beide redenen zorgen er voor dat planten op een andere manier werken dan reguliere geneesmiddelen. Ze werken dieper en breder en hebben bovendien over het algemeen minder (en minder heftige) bijwerkingen.

Misvattingen over bijwerkingen en interacties

Ondanks dat planten over het algemeen minder (heftige) bijwerkingen hebben, is niet alles wat natuurlijk is per definitie ongevaarlijk! Plantaardige preparaten kennen wel degelijk bijwerkingen, interacties met reguliere geneesmiddelen en supplementen en contra-indicaties. Het is dan ook zeer belangrijk veilig te werken. Wij besteden hier altijd aandacht aan, want een advies mag nooit en te nimmer iemand kunnen schaden.

Vraag om advies!

Wanneer je zelf geen kennis hebt over kruidengeneeskundige middelen of twijfelt over het gebruik kun je het beste advies vragen aan een bekwaam fytotherapeut, kruidengeneeskundig therapeut of kruidkundige. Het heeft vaak weinig zin om zomaar verschillende supplementen te gebruiken, omdat deze onderling ook interacties kennen. Ook heeft het bijvoorbeeld geen zin om supplementen voor langere periodes te gebruiken. Neem gerust contact op voor een individueel advies. Of vraag direct ons natuurgeneeskundig advies aan!