Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kruid van de maand November: Vogelmuur

Het is herfst en dat is de periode dat de natuur zich weer terugtrekt en in rust komt voor de winter. Maar ook in de herfst zijn er vaak nog voldoende wilde eetbare en medicinale planten te vinden. Een zo’n plant is bijvoorbeeld vogelmuur. Vogelmuur is een relatief klein plantje en valt hierdoor niet iedereen op. Toch loont het zich goed op te letten en er naar op zoek te gaan, want vogelmuur is ook een zeer lekker plantje en nog eens uiterst gezond ook!

Het vogelmuur in beeld

Botanische naam: Stellaria media vogelmuur eetbaar en medicinaal gebruiken
Volksnamen: kippenmuur, muur, mier, murik
Botanie: Er wordt gezegd dat er geen enkel deel ter wereld is waar vogelmuur niet voorkomt. Ook in Nederland komt vogelmuur als (on)kruid veelvuldig voor. Vogelmuur is een 1 jarige plant. Vogelmuur wordt maximaal 40 centimeter hoog, maar meestal blijft het plantje veel kleiner. Dit komt ook doordat de plant groeit met liggende stengels die van onderen vertakt zijn. Over de stengels groeit van onder tot boven een enkele rij haren. Aan de stengels groeien de kleine en ovale blaadjes. De blaadjes aan de onderste kant van de stengel zijn gesteeld, terwijl de blaadjes aan de bovenste kant van de stengel niet gesteeld zijn. Aan de stengels groeien ook de kleine witte, stervormige bloemetjes. De bloemetjes hebben 5 kroonblaadjes die zeer diep ingesneden zijn waardoor het soms wel 10 kroonblaadjes lijken.

Medicinaal gebruik van vogelmuur

Vogelmuur is een van de beste middelen bij jeukklachten van wat voor aard dan ook. Vogelmuur kan zowel uitwendig bij bijvoorbeeld insectenbeten of huiduitslag als inwendig bij bijvoorbeeld bij inwendige jeuk na chemotherapie worden toegepast. Daarnaast heeft vogelmuur een weefselherstellende en ontstekingsremmende werking. Inwendig toegepast is het verder een goede bloedreiniger.
Waarschuwing! Bij serieuze medische klachten raad ik aan vogelmuur niet op eigen houtje te gaan gebruiken, maar altijd een goed advies in te winnen bij een kruidengeneeskundig expert.

Culinair gebruik van vogelmuur

Culinair is vogelmuur veelzijdig te gebruiken. Vanwege het hoge gehalte aan vitaminen en mineralen is vogelmuur ook nog eens een heel gezonde en versterkende plant. Je kunt vogelmuur het beste rauw eten in bijvoorbeeld salades of smoothies. Daarnaast kan je vogelmuur verwerken als spinazie in bijvoorbeeld rijst, pasta, quiches, soep en dergelijke.

Oogsten van vogelmuur

Zowel medicinaal als culinair worden de bovengrondse delen, ofwel het kruid, gebruikt. Je kunt deze plukken. Laat wel altijd een deel van de plant staan zodat deze weer verder uit kan groeien. Vogelmuur groeit eigenlijk het hele jaar door. In de winter wordt de populatie wel minder. Het plantje is het rijkst aan inhoudsstoffen tussen mei en juli.

Recepten met vogelmuur om uit te proberen!

Paprika-vogelmuursalade: Neem 1 oranje paprika en snij deze in mooie repen. Snij een flinke hand vogelmuur fijn en voeg deze toe aan de parpika. Maak nu een dressing van olijfolie, citroensap, peper, zout en een fijngesneden knoflookteentje. Giet de dressing over de paprika-vogelmuur mix en de salade is klaar.
Vogelmuursoep: Dit is een receptje voor een hele simpele vogelmuursoep. Natuurlijk kun je deze soep zelf nog opleuken met andere ingredienten naar eigen inzicht en smaak. Voeg twee flinke handen fijngesneden muur toe aan 1,5 liter bouillon (bouillon naar keuze). Breng het geheel op smaak met zout en peper en voeg eventueel een scheutje vieux toe.
Tosti met vogelmuur: Neem twee bruine boterhammen en besmeer deze aan beide kanten met olijfolie. Besmeer 1 kant van een boterham met zachte geitenkaas. Strooi hierover riant fijngesneden zwarte (kalamata) olijven en fijngesneden vogelmuur. Druk de andere boterham hierop en bak de boterhammen goudbruin in een tosti-ijzer of sandwichapparaat.
Vogelmuurpasta: Kook de pasta beetgaar. Doe vervolgens in dezelfde pan een flinke scheut olijfolie. Fruit hierin een fijngesneden ui en twee fijngesneden knoflookteentjes. Voeg nu een flinke hoeveelheid fijngesneden vogelmuur toe en laat dit een beetje slinken. Breng het geheel op smaak met peper, zout en citroensap. Voeg de pasta toe en schep goed om. Voeg eventueel nog wat extra olijfolie toe.

Ga lekker experimenteren en verrijk je favoriete recepten met vogelmuur. Heel veel plezier en laat het je smaken! Mocht je meer informatie of uitleg willen neem dan gerust contact op. Wil je zelf een keer onder begeleiding in de natuur op zoek naar eetbare en/ of medicinale planten, kruiden, vruchten, zaden of wortels? Geef je dan op voor een van de kruiden- en wildcraftingwandelingen.