Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kruid van de maand Maart: Maarts Viooltje

Het wordt deze maand lente. En dat is te zien ook! De natuur ontwikkelt zich nu in een rap tempo. De eerste planten en kruiden staan zelfs al in bloei. Vooral het maarts viooltje intrigeert ons op het moment. Het kleine plantje heeft nu prachtige bloemetjes en deze ruiken hemels. Het maarts viooltje wordt niet voor niets ook wel het welriekende viooltje genoemd. Maar ruik niet te lang, want dan is de geur plots weg. Het maarts viooltje bevat stoffen die de reukzenuw verlammen waardoor je de heerlijke geur maar zeer kort kunt ruiken. Bijzonder!

Maarts viooltje in beeld

Botanische naam: Viola odorata maarts viooltje medicinaal en culinair gebruiken
Botanie: Het maarts viooltje kun je vinden aan bosranden, oude bomenlanen en in plantsoenen. Ook is het maarts viooltje in veel tuinen en parken aangeplant. Het maarts viooltje is een vaste plant en wordt maximaal 20 centimeter hoog. Uit de wortel verschijnen blaadjes met relatief lange bladstelen De bladeren staan in een rozet. Jonge bladeren zijn niervormig, maar naarmate ze ouder worden, worden de bladeren hartvormig. De heerlijk ruikende bloemen van het maarts viooltje verschijnen in maart en zijn tweezijdig symmetrisch van vorm. Na de bloei verschijnen de driekleppige doosvruchten.

Oogsten van maarts viooltje

De bloemen worden geoogst als het maarts viooltje in bloei staat van maart tot en met april. De jonge bladeren kunnen van maart tot en met september worden geoogst.

Medicinaal gebruik van maarts viooltje

Het maarts viooltje werd in de oudheid al volop gebruikt als medicinaal kruid. Het hele plantje wordt hiervoor ingezet; het bovengrondse kruid en ook de wortels. Inwendig ingezet werkt het maarts viooltje mild slijmoplossend en slijmuitdrijvend en wordt daarom ingezet bij alledaagse luchtwegproblemen zoals hoest, griep en verkoudheid. Daarnaast staat het maarts viooltje bekend als bloedreiniger (bloedzuiverend) en lymfe stimulerend wat onze algehele gezondheid ten goede komt. Uitwendig wordt het maarts viooltje als omslag of pakking ingezet om huidonreinheden, uitslag en littekens tegen te gaan of om (brand)wonden te verzorgen.

Uit de bloemen wordt door middel van oplosextractie een absoluut gewonnen die ook wel verkocht wordt als etherische olie (let op: deze absoluut wordt heel vaak vervalst door een absoluut van bijvoorbeeld de Florentijnse lis omdat een absoluut van maarts viooltje heel erg duur is). Deze absoluut wordt binnen de aromatherapie nauwelijks toegepast, maar werkt wel sterk ontspannend en licht pijnstillend op zowel lichaam als geest.

Culinair gebruik van maarts viooltje

Ook in de keuken wordt het maarts viooltje gebruikt. Het aromatische bloemetje geldt in veel landen zelfs als delicatesse. En deze is ook heerlijk! Het bloemetje kan rauw worden gegeten of worden verwerkt in siropen, azijn, honing, thee en gelei. Daarnaast is het ook mogelijk het bloemetje te versuikeren en als bijzondere natuurlijke versiering te gebruiken op zelfgemaakt gebak of bonbons.

De jonge bladeren en uitlopers van het maarts viooltje kunnen ook worden gegeten. Deze kunnen rauw worden gegeten in bijvoorbeeld salades, maar kunnen ook worden verwerkt in azijn, thee, sauzen, groentegerechten en groentevullingen.

Medicinale en culinaire recepten met maarts viooltje om uit te proberen!

Maarts viooltje siroop: Pluk 3 kopjes bloemen van het maarts viooltje en doe deze in een pot. Giet hierover 1 liter kokend water en laat het geheel 24 uur trekken. Zeef vervolgens de bloemen uit de vloeistof en voeg de suiker toe aan de vloeistof. Breng het geheel aan de kook en laat de siroop 10 minuten doorkoken. Bottel de siroop in kleine flesjes. Deze siroop is niet alleen heerlijk, maar kan ook worden gebruikt als milde hoestsiroop bij kinderen.

Gesuikerde viooltjes: Overgiet 1 eetlepel Arabische gom met een scheutje rozenwater zodat het poeder net onder staat en laat dit mengsel twee dagen staan zodat de Arabische gom kan oplossen. Pluk twee dagen later bloemen van het maarts viooltje. Verwijder de steeltjes en bestrijk de bloemen met het Arabische gom mengsel. Doop de bloemetjes hierna in poedersuiker en schud het overtollige poedersuiker er af. Laat de bloemen nu drogen. Het beste gaat dit op fijne roosters in een (droog)oven van 50 graden Celsius. Wanneer de versuikerde bloemen droog zijn kun je ze koel bewaren in een luchtdichte (liefst donkere) pot.

Rustgevende thee: Meng 2 delen gedroogde maarts viooltjes bloemen, 1 deel gedroogd citroenverbena blad en 1 deel gedroogde korenbloemen. Neem van dit mengsel 1 volle theelepel en zet hiervan een kopje thee door de kruiden 10 minuten in 200 milliliter gekookt water afgedekt te laten trekken. Zeef vervolgens af en laat de thee afkoelen tot drinktemperatuur. Eventueel kan de thee nog gezoet worden met bijvoorbeeld honing.

Meer leren?

Geef je op voor een kruidenwandeling!