Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kruid van de maand februari: Toverhazelaar

De natuur is volop bezig om zich voor te bereiden op een nieuwe lente. En deze maand laat de toverhazelaar dit zo mooi zien! De toverhazelaar heeft deze maand prachtige bloemen die heerlijk ruiken. Ook kunnen deze bloemen worden gebruikt om kruidengeneeskundige en aromatherapeutische extracten te maken.

Toverhazelaar in beeld

toverhazelaar geneeskrachtig en cosmetisch
Botanische naam: Hamamelis viginia
Botanie: De toverhazelaar is in veel tuinen en parken aangeplant. Ook vind je de toverhazelaar nog wel eens verwilderd in plantsoenen en bossen. De toverhazelaar is een struik en wordt maximaal 6 meter hoog. Hij groet echter vrij traag, waardoor dit langere tijd duurt. De takken en stam hebben een grijsbruine schors. Aan de takken groeien langwerpige gladde of licht behaarde bladeren. De toverhazelaar bloeit in de winter als de struik al het blad heeft verloren. De bloemen bestaan uit 4 of 5 langgerekte kroonbladeren en zijn fel geel of oranje. Na de bloei onstaan de vruchten. Deze zijn rond/ ovaal en lijken heel erg op hazelnoten.

Oogsten van toverhazelaar

De twijgen en bloemen oogst je het beste als de toverhazelaar volledig in bloei staat. Dit is in de winter.

Medicinaal gebruik van toverhazelaar

Toverhazelaar kan worden verwerkt tot tinctuur (alcoholisch extract) of hydrolaat (stoomdestillaat). Toverhazelaar bevat veel saponienen die reinigend en versterkend op de bloedvaten, en dan met name op de kleine bloedvaten, werken. Toverhazelaar is daarom inzetbaar bij allerlei problemen met de bloedvaten, zoals spataderen, aambeien, aderontsteking, ziekte van Raynaud en open been. Op de huid werkt toverhazelaar zowel versterkend op de bloedvaten als samentrekkend. Bovendien is toverhazelaar ontsmettend en bloedstelpend. Ook in cosmetica, met name bij een onreine, vette huid of bij couperose, werkt toverhazelaar ontzettend goed.

Culinair gebruik van toverhazelaar

In de keuken wordt de toverhazelaar voor zover wij weten niet toegepast.

Medicinale en cosmetische recepten met toverhazelaar om uit te proberen!

Spray voor pijnlijke en zware voeten en benen: Combineer de volgende hydrolaten: 50% rozemarijn, 25% toverhazelaar, 25% venkelzaad en doe het resultaat in een fles met spraydop. Spray de pijnlijke en zwaar aanvoelende plekken in met de spray.

Verzorgend en beschermend gezichtstonic: Overgiet 2 eetlepels gedroogde salie met 100 milliliter hydrolaat van toverhazelaar Laat dit mengsel een nacht trekken en filter vervolgens de blaadjes salie uit de vloeitstof. Doe de vloeistof in een flesje en gebruik het mengsel als gezichtswater of gezichtstonic.

Aambeienzalf: Wrijf 100 gram wolvet of lanoline zacht en voeg vervolgens 10 milliliter aftreksel van eikenschors en 10 milliliter tinctuur van toverhazelaar toe. Meg dit tot een homogeen geheel en roer als laatste stap 3 druppels rozemarijn, 3 druppels helicryse en 3 druppels duizendblad etherische olie door de zalf.

Meer weten over het zelf maken van cosmetica?

Wil je meer weten over het zelf maken van cosmetica? Geef je dan op voor een van de cosmeticaworkshops.