Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Kerstdessert met nori

Kleve, 2 december 2014 – Het is alweer bijna kerst. Mocht je zeewier zoeken in de Oosterscheldenog niet weten wat voor dessert je gaat maken tijdens het kerstdiner van dit jaar, dan is het volgende recept misschien een idee. Deze heerlijke brownies met nori zijn niet alleen lekker voor tussendoor, maar met een bolletje kwalitatief goede vanille-ijs is het ook een uitstekend kerstdessert. En bovendien versterkt nori het immuunsysteem. Iets wat we allemaal wel kunnen gebruiken in deze donkerste, maar drukke, periode van het jaar.

Recept brownies met nori

Het recept voor deze heerlijke brownies met nori is als volgt:

Ingrediënten:
-5 gram gedroogde nori (of 1 norivel)
-185 gram pure chocolade
-55 gram boter
-1 eetlepel cacaopoeder
-100 milliliter melk
-150 gram bruine suiker
-1 theelepel vanillepoeder
-3 eieren
-150 gram bloem
-1 theelpel bakpoeder
-125 gram walnoten
-55 gram berberitzen of gojibessen

Werkwijze:
brownie met noriVerkruimel de nori in kleine stukjes en giet hier een paar eetlepels water overheen. Mix het mengsel even door elkaar met een vork en zet het apart zodat de nori kan wellen en een pasta vormt. Kluts de eieren en zet deze ook alvast apart. Ook snij je alvast 85 gram pure chocolade in kleine stukjes en zet sit apart voor later gebruik. Smelt nu au-bain-marie de boter en 100 gram van de chocolade. Wanneer alles gesmolten is voeg je de cacaopoeder, de melk en de noripasta toe. Meng alles goed door elkaar en voeg de suiker en vanillepoeder al roerende toe. Laat het mengsel wat afkoelen en roer de eieren door het mengsel. Voeg ten slotte het bloem en de bakpoeder toe om een beslag te krijgen. Meng door het beslag de overgebleven in kleine stukjes gesneden chocolade, de berberitzen of gojibessen en de walnoten. Gier het beslag voorzichtig in een brownie schaal van 20 bij 20 centimeter en bak de brownies 20 minuten op 180 graden Celsius gaar. Eet smakelijk!

Meer weten over nori

Nori is niet alleen culinair inzetbaar. Ook medicinaal gezien is nori een leuk zeewier dat traditioneel gezien in Ierland vooral veel in de winter wordt gegeten om het immuunsysteem een boost te geven. Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen en het medicinaal gebruik van zeewieren? Schrijf je dan in voor de workshop gezond met zeewier. Wil je zelf een keer op zoek naar zeewier, zoals nori, in Nederland? Dan is het mogelijk mee te gaan tijdens een zeewierwandeling: zeewieren in de Oosterscheld.