Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Honing: het zoete goud als natuurlijk medicijn

Honing is niet alleen een heel waardevol en gezond voedingsmiddel, maar is ook een waar medicijn. Al duizenden jaren wordt er daarom in medicinale recepten gebruik gemaakt van honing. Het werkt breed geneeskrachtig. Alleen al over de geneeskrachtige werking van honing kun je een hele dag praten. Daarom worden hier alleen de belangrijkste werkingsmechanismen genoemd.

Werkingsmechanismen van honing

Er bestaan veel verschillende soorten honing met verschillende smaken en kleuren. Iedere honingsoort kent zo zijn eigen voorkeursgebied, maar alle honingsoorten hebben ook een algemene werking, die we hier zullen bespreken. De brede en zachte werking van honing voelt voor ons iedere keer weer als een waar wonder. Honing is antibacterieel en ontstekingsremmend. Daarnaast werkt honing versterkend op het immuunsysteem. Het kan voor deze doeleinden zowel inwendig als uitwendig (bijvoorbeeld bij de wondverzorging) gebruikt worden. Verder werkt honing gunstig op ons spijsverteringsstelsel en onze darmflora.
Ook behoort een ontgiftende honingmassage tot de mogelijkheden.

Manukahoning

Eén van de bekendste honingsoorten is manukahoning. Manukahoning is door een andere hoofdinhoudsstof een totaal andere honingsoort dan wij die hier in Europa kennen. Manukahoning wordt gebruikt voor het produceren van de zogenoemde medicinale honing. Dit is manukahoning dat wordt bestraald met gamma-straling om deze volledig steriel te maken. Aan zowel manukahoning als medicinale honing hangt een hoog prijskaartje. Er is in Nieuw-Zeeland waar de manukahoning vandaan komt zelfs een heel crimineel circuit rond manukahoning ontstaan. Dit terwijl het inzetten van een andere (goede kwaliteit, enzymactieve) honing vaak ook afdoende werkt en in sommige gevallen zelfs nog beter werkt.

Meer weten over honing?

Kijk op de honing-pagina van onze samenwerking Bee Healthy Apitherapie! Wij zijn trots op de informatie die we daar gezamenlijk bijeen hebben weten te brengen.

honing oogsten