Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Halloweensoep met pompoen en zeewier

Halloweensoep met pompoen en zeewier

Maak voor Halloweenavond, ofwel Samhain, eens deze heerlijke soep.

Samhain

Samhain is het oude Keltische nieuwjaar. Tijdens Samhain werd de overgang tussen de zomerperiode en de winter uitbundig gevierd. In de winter gaat de aarde zich namelijk voorbereiden op een nieuw begin (de lente waarin alle bomen en planten weer opnieuw uitlopen). Volgens verschillende mythen is in de nacht van 31 oktober op 1 november ook de grens tussen de wereld van de goden en de wereld van het materiele bestaan op zijn kleinst. Hierdoor is er ook meer contact met de doden mogelijk. Vandaar dat vannacht ook door sommige volkeren de doden werden en worden geëerd.

Halloween

De term Halloween is over komen waaien vanuit Amerika. De Amerikanen zetten een uitgeholde pompoen voor het huis met een theelichtje er in (Jack-o’-lantern genoemd). En de kinderen gaan vanavond langs de deuren om snoep op te halen. Traditioneel is ook het eten van de pompoensoep. Natuurlijk wordt deze gemaakt van het vruchtvlees dat over is na het uithollen van de pompoen.

Zeewier in de keuken

De meeste mensen kennen ons inmiddels wel van de recepten met zeewier. Het regelmatig eten van zeewier is ontzettend gezond. Bovendien is zeewier, hoewel nog steeds heel veel mensen het tegenovergestelde denken, heel erg lekker. Vandaar dat ik voor deze gelegenheid een recept uit de kast heb getrokken voor een pompoensoep met zeewier. Als zeewier in deze soep gebruik in gezaagde zee-eik dat volop aan de kustlijn in Nederland te vinden is. Gezaagde zee-eik heeft een ietwat notige smaak. Natuurlijk is het gebruik van een andere zeewiersoort ook mogelijk. Experimenteer gerust!

Recept pompoen zeewiersoep

Het recept voor onze pompoen-zee-eiksoep is als volgt.

Ingrediënten:
-3 uien, fijngesneden
-3 tenen knoflook, fijngesneden
-1 rode peper, fijngesneden (of minder naar smaak)
-1 eetlepel verse gember, fijngesneden
-1 pompoen, in blokjes
-1 zoete aardappel, in blokjes
-1 hand vol zee-eik, fijngesneden
-2 liter bouillon, soort naar keuze
-versgemalen peper en zout
-peterselie om te garneren

Werkwijze:
Zet een soeppan op het vuur en doe hier wat olie in. Bak vervolgens de ui en de knoflook aan. Voeg de gember en de rode peper toe en bak ook deze even mee om het geheel meer smaak te geven. Voeg nu de groenten (pompoen en zoete aardappel). Bak even mee en voeg de bouillon toe. Leg ook de zee-eik in de pan en breng het geheel op smaak met zout en peper. Laat de soep 20 tot 30 minuten koken tot alles goed gaar is. Neem de pan van het vuur en pureer de soep grof of fijn (wat je zelf wilt) met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe. Schenk de soep in kommen en garneer met peterselie. Heerlijk, eet smakelijk!

pompoensoep met zeewier

Meer weten over zeewier?

Wil je meer weten over de gezondheidsvoordelen van het culinair gebruik van zeewier volg dan eens een van de zeewierworkshops bij Herbiatic. Wil je zelf op een verantwoorde en veilige manier zeewier leren oogsten, ga dan mee zeewierwandelen. In een klein groepje gaan we in en aan het water van de Oosterschelde op zoek naar de verschillende soorten zeewier die in Nederland groeien. Je leert hoe je deze oogst en waar je ze culinair voor kunt gebruiken. Ook zal er wat aandacht worden besteed aan het medicinaal gebruik van zeewier.