Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Bloemloos Nederland

Kleve, 6 mei 2014 – Het afgelopen weekend zijn wij in Noord-Frankrijk en Zuid-België geweest. Het was een heel leuk weekend. We hebben lekker gewandeld in de natuur en heel veel verschillende wilde planten gezien. Helaas is ons toen ook iets pijnlijk duidelijk geworden. Wij willen dit graag met jullie delen: Er zijn haast geen wilde bloemen meer in Nederland…  Geen wonder dat het dan ook slecht gaat met de bijen. Deze leven immers grotendeels van de nectar van de wilde bloemen.

wilde bloemenpinksterbloem

Geen wilde bloemen

Nu zul je misschien zeggen geen bloemen? Ik zie toch regelmatig bloemen. Fluitekruid langs het water, paardenbloemen langs de akker, koolzaad langs de snelweg… En dat klopt. We zien wel bloemen, maar vaak is dit ook maar van 1 soort. Dit terwijl wilde bloemen normaal gesproken toch echt met een verscheidenheid aan soorten door elkaar groeien. Ook komen ze in veel kleinere hoeveelheden voor als in onze buurlanden.

Verschil met Frankrijk en België

In Frankrijk hebben we ons verbaast over de verscheidenheid aan soorten op weilanden, in moerassige gebieden, in bossen en ook gewoon langs de weg. In België verbazen we ons altijd over de mooie wegranden (ecologische bermen noemen ze die) en de bomen die langs de weg in bloei staan. Allemaal planten en bomen die in Nederland ook wel voor (kunnen) komen, maar dit helaas alleen in kleine hoeveelheden of op specifieke plekken doen. Terwijl we de grens van België naar Nederland overgingen viel ons ook op hoeveel akkers er gewoon braak liggen in Nederland. Normaal gesproken zouden er op braakliggend terrein allerlei pioniersplanten zoals kamille, wilde rucola, korenbloem en klaprozen op moeten komen, maar deze terrein zijn gewoon volledig kaal. Ongelofelijk! Hoe pijnlijk!

Gebrek aan wilde bloemen als maat voor de natuur

Het gebrek aan wilde bloemen is voor ons een teken dat het zeer slecht gaat met de natuur in Nederland. Wij denken eigenlijk dat dit ligt aan ons overactieve natuurbeleid. Wij weten dat dit een riskante uitspraak is, maar alle zogenoemde natuur wordt door ons gemaakt. En wij maken het blijkbaar kapot! Wij weten ook dat boswachters en natuurbeheerders het niet met ons eens zullen zijn. Zij besteden enorm veel aandacht aan het ontwikkelen van gezonde bossen, moerrassen, plassen en graslanden. Zij hebben ons zelfs verteld dat dat wat ‘leken’ zoals wij als een gezond natuurgebied zien dat helemaal niet hoeft te zijn. Kortom, zij weten hoe ze de natuur gezond moeten houden. Ja, moeten houden, want de natuur kan dit uiteraard niet zelf… Helaas werpt dit natuurbeleid naar wij denken niet echt zijn vruchten af.

Omgooien van natuurbeleid

Misschien is het toch tijd om het natuurbeleid eens drastisch om te gooien? De natuur de kans te geven zich te laten herstellen, dat er laten zijn wat er komt en eens wat minder in te grijpen? Dit is niet alleen goed voor de wilde bloemen, maar ook voor alle overige natuur, zoals de bijen en andere insecten. En natuurlijk voor ons verzamelaars van wilde eetbare en medicinale planten en kruiden (wildcrafters).Wij horen graag hoe jullie hierover denken. Laat gerust een berichtje achter!