Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Blaaswier culinair verwerken, ja of nee?

blaaswier en zee-eik oogstenTijdens onze zeewierwandelingen komen wij steeds vaker mensen tegen die denken dat blaaswier of blaasjeswier, zoals ze dit zeewier ook wel in Zeeland noemen, niet eetbaar is. Dat is echter niet waar! Blaaswier (Fucus vesiculosus) is, mits op een schone plek en levend geoogst, gewoon eetbaar.

Verwerking van blaaswier in de keuken

Blaaswier is weliswaar een wat stugger zeewier en dient daarom voor het eten gekookt of voor langere tijd gebakken te worden. Het blaaswier wordt dan gaar en het blad wordt zachter en hierdoor beter eetbaar. Gematigde hoeveelheden blaaswier kunnen dan gewoon als groente worden gegeten of verwerkt worden in diverse gerechten. Blaaswier is ook een uitstekende basis voor het trekken van bouillons of het stomen van bijvoorbeeld vis.

De nog zachte jonge uiteinden van blaaswier kunnen, eventueel gemarineerd, wel rauw gegeten worden.

Recept soep met blaaswier

In het volgende recept wordt blaaswier gebruikt als onderdeel van een soep. Het recept voor deze courgette-blaaswiersoep is als volgt:

Ingrediënten:

  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • stukje rode peper naar smaak
  • 1 theelepel kurkuma gemalen
  • 1,5 theelepel kerriepoeder (mild, madras of masala, naar keuze)
  • 1 theelepel maggikruid (lavas)
  • 2 courgettes
  • 1 zoete aardappel
  • 2 handen blaaswier fijngesneden
  • schijf selderijwortel fijngesneden
  • 1 peen fijngesneden
  • kleine prei fijngesneden
  • olijfolie
  • peper en zout
  • koriander of peterselie om te garneren

Werkwijze:

blaaswiersoepSnij de ui, knoflook en rode peper fijn. Zet een soeppan op het vuur en doe hier wat olie in. Bak vervolgens de ui en de knoflook aan. Voeg de kurkuma, de lavas en de kerriepoeder toe en bak ook deze even mee om het geheel meer smaak te geven. Snij nu de groenten (courgettes, zoete aardappel, selderij, peen en prei) in blokjes en voeg ook deze toe in de pan. Bak even mee en voeg water toe tot het geheel net onder staat. Voeg ook het fijngesneden blaaswier toe, breng op smaak met zout en peper (kan eventueel ook met chilipeper als je dit lekker vindt) en laat het geheel 20 tot 30 minuten koken tot alles goed gaar is. Neem de pan van het vuur en pureer de soep grof of fijn (wat je zelf wilt) met de staafmixer. Voeg eventueel nog wat extra peper en zout toe. Schenk de soep in kommen en garneer met peterselie of koriander. Heerlijk!

Geneeskrachtige werking van blaaswier

Blaaswier is bovendien niet alleen culinair inzetbaar. Ook medicinaal gezien heeft blaaswier, zowel inwendig als uitwendig toegepast, een grote waarde. Blaaswier bevat veel jodium en slijmstoffen. Deze zorgen voor een betere stofwisseling. Jodium stimuleert de schildklier waardoor de verbranding direct wordt versneld. De slijmstoffen beschermen het spijsverteringskanaal. Blaaswier gaat daarom opstijgend maagzuur tegen en zorgt er verder voor dat gifstoffen in de darmen beter kunnen worden uitgescheiden. Ook nemen de slijmstoffen koolhydraten op waardoor deze langzamer aan het bloed worden afgegeven wat weer zorgt voor een stabielere suikerspiegel in het bloed. Op de huid zorgen de slijmstoffen voor een beschermend laagje en is hierdoor uitstekend inzetbaar in de wondverzorging bij wonden, huidirritaties en jeuk van allerlei aard. Ook werkt blaaswier verstevigend, hydraterend, revitaliserend en verbetert de veerkracht van huid, haar en nagels. Hoe je blaaswier medicinaal kunt inzetten kun je leren in de workshop medicinaal gebruik van zeewier.