Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Bijenpollen en Bijenbrood

Bijenpollen zijn eigenlijk pakketjes stuifmeel van bloemen waar de bijen op vliegen. Tijdens hun vluchten verzamelen bijen stuifmeel dat ze door het te vermengen met honing en enzymen uit hun speekselklieren in korrels bijeen pakken en in de speciale pollenkorfjes aan hun benen naar de bijenkast brengen. De pollen worden in de bijenkast verder verwerkt en stevig in het raat aangestampt en opgeslagen. Wanneer ze in de bijenkast door de bijen opgeslagen worden als voedselvoorraad, dan noemen we dit bijenbrood.

Werkingsmechanismen van bijenpollen en bijenbrood

Bijenpollen en bijenbrood zijn zowel voor de bijen als voor ons echte krachtpakketjes. Ze zitten boordevol goede stoffen en zijn daarom een waar natuurlijk voedingssupplement.
Ze kunnen onder andere worden ingezet als ondersteunend middel voor de stofwisseling (en dan met name voor de darmen, nieren en de lever), bij psychische en lichamelijke vermoeidheid en bij menopauzale klachten. Voor bijenpollen is het wel belangrijk om deze op de juiste manier in te nemen, zodat de inhoudsstoffen ook echt goed opneembaar zijn voor ons lichaam. Bijenbrood kan zo worden gegeten.

Verschillen tussen bijenpollen en bijenbrood

Hoewel de inhoudsstoffen van bijenpollen en bijenbrood door het achterliggende verwerkingsmechnismen iets van elkaar verschillen, lijken de werkingsmechanismen tot nu toe gelijk te zijn. Wel is het zo dat er binnen de apitherapie vanuit wordt gegaan dat de inhoudsstoffen uit bijenbrood in hun natuurlijke vorm beter voor de mens opneembaar zijn dan die van pollen. Daarnaast is bekend dat bijenbrood ook minder onverdraagzaamheden veroorzaakt. Bijenbrood is helaas in Nederland (nog) niet op grotere schaal verkrijgbaar.

Meer weten over bijenpollen en bijenbrood?

Kijk ook eens op de pollen en bijenbrood-pagina van Bee Healthy Apitherapie. Wij hebben hier geprobeerd de belangrijkste informatie bijeen te brengen.