Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Behandelplan

Het behandelplan dat u per e-mail ontvangt bestaat uit meer onderdelen dan alleen kruidengeneeskundig (of fytotherapeutisch) advies. Bij diverse onderdelen zal worden verwezen naar educatie- en instructie pdf-documenten die u als e-book op uw laptop, e-reader, tablet of smarphone (of eventueel gewoon uitgeprint) gemakkelijk altijd bij de hand kunt hebben. Mijn behandelplannen bestaan altijd uit:
-uitleg van het ziektebeeld,
-kruidengeneeskundig (fytotherapeutisch) advies,
-advies over overige supplementen,
-voedingsadvies,
-lifestyleadvies
-contactindicatie.
Eventueel zal ik een aantal doorverwijzingen naar andere (natuurgeneeskundige) specialisten opnemen die uw behandeling zouden kunnen ondersteunen.

Uitleg van het ziektebeeld
Het behandelplan begint altijd met een uitleg van het ziektebeeld. In therapeutische termen noemen we dit ziektebeeldeducatie. Ik leg uit wat de laatste medische inzichten zijn met betrekking tot uw klachten. Hoe ontstaan ze? Hoe worden ze verergerd? En hoe kunnen ze worden behandeld? Wanneer de reguliere inzichten afwijken van de natuurgeneeskundige inzichten zal ik dit ook uitleggen. U ontvangt deze uitleg als pdf en kunt dit dus op uw gemak als e-book (of eventueel uitgeprint) lezen.

Kruidengeneeskundig (fytotherapeutisch) advies
Het kruidengeneeskundig of fytotherapeutisch advies bestaat uit advies over de kruidengeneeskundige middelen die nodig zijn om uw gezondheid te bevorderen. Ik denk dan voornamelijk aan capsules en tincturen, maar ook aan aromatherapeutische middelen zoals etherische oliën en hydrolaten. Deze natuurlijke preparaten kunnen zowel inwendig als uitwendig gebruikt worden. Eventueel zal ik een kruidenthee voorschrijven die de behandeling verder ondersteunt. Uiteraard informeer ik u hierbij over de juiste dosering (eventueel zelfs met alternatief, zodat u zelf kunt aanpassen wanneer de dosering te hoog of te laag blijkt te zijn), het beste merk en de bijbehorende richtprijzen en verkooppunten. Ik probeer altijd zo min mogelijk middelen voor te schrijven om de behandeling overzichtelijk en betaalbaar te houden.

Andere supplementen
In sommige gevallen zal ik u ook andere supplementen voorschrijven. Bij een grote (mogelijke) verontreinigingsbelasting van uw lichaam zullen dit reinigende/ ontgiftende middelen zijn. In veel gevallen zullen dit echter mineralen- en/ of vitaminepreparaten (middelen uit de orthomoleculaire geneeskunde) zijn die uw gezondheid verder zullen ondersteunen. Ook nu ontvangt u uiteraard uitgebreide informatie over de toepassing, de juiste dosering, het beste merk en de bijbehorende richtprijzen en verkooppunten.

Voeding/ dieet
Voeding is de uiteindelijke basis van onze gezondheid. Zonder voeding kunnen we niet leven. Verkeerde voeding (dit kunnen naar mijn mening ook voedingsmiddelen zijn die als gezond te boek staan, maar voor u als individu niet gezond blijken te zijn) houdt ons wel in leven, maar maakt ons ongemerkt ongezond en ongelukkig. Ik heb hier zelf de nodig ervaring mee, waardoor ik hier alert op ben. Aan goede voeding zal ik dan ook uitgebreid aandacht besteden. Eventueel laat ik u een voedingsdagboek bijhouden om verder inzicht te krijgen in uw dieet en mogelijke intoleranties. Daarnaast geef ik u indien nodig advies over voedingsmiddelen die uw klachten kunnen verminderen of juist verergeren. Ik zal daarbij altijd uitleggen waarom dit zo is. Ook probeer ik binnen mijn adviezen rekening te houden met de mogelijkheden die u zelf heeft.

Lifestyle
Op weg naar herstel is het belangrijk, zo niet noodzakelijk, om uw levensstijl aan te passen. Het lichaam heeft niet alleen de mogelijkheid nodig om te herstellen, maar ook om gezond te blijven. Het veranderen van uw dieet is hier natuurlijk al een belangrijke stap in, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Het advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op rust en regelmaat, beweging, hobby’s en sociale bevrediging (werk, familie, vrienden). Zo nodig maak ik ook gebruik van gerichte psychotherapeutische oefeningen en opdrachten om gedachten en gedrag te doorbreken en eventueel te veranderen. Ook de instructies voor deze oefeningen ontvangt u in pdf zodat u deze op uw e-reader, laptop, smartphone of tablet (of eventueel gewoon uitgeprint) altijd bij de hand kunt hebben.

Doorverwijzingen
Indien nodig zal ik u doorverwijzen naar andere (natuur)geneeskundige disciplines (zoals een fysiotherapeut of een masseur) of andere organisaties om uw behandeling te ondersteunen.

Contactmoment
In het behandelplan staat ook aangegeven wanneer ik weer via e-mail contact met u zal opnemen om de voortgang te bespreken. In de meeste gevallen zal dit na 2 of 3 weken zijn. Kruiden zijn geen reguliere middelen die vaak acuut werken door de ziekteverschijnselen te onderdrukken. Kruiden werken helend op het de gehele mens, ondersteunen het zelfherstellend vermogen en hebben hierdoor een langere inwerkingstijd nodig. In sommige gevallen is deze inwerkingstijd zelfs 2 maanden. Na deze inwerkingstijd zal ik contact met u opnemen en zullen we bespreken of de behandeling voortgezet kan worden of zal moeten worden aangepast.