Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Aromatherapie

Aromatherapie is meer dan het verdampen van een lekker geurtje. Aromatherapie is het behandelen van gezondheidsklachten van mensen of dieren door gebruik te maken van plantaardige aromatische of geurende stoffen. De aromatherapie wordt, net als de kruidengeneeskunde of fytotherapie, gezien als een op zichzelf staande natuurgeneeskundige stroming. De aromatherapie kan echter ook gezien worden als onderdeel van de kruidengeneeskunde/ fytotherapie. De aromatherapie en de kruidengeneeskunde kennen zowel overlap als aanvulling.

Wat is aromatherapie?

De naam aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma (ofwel geur) en therapie. De aromatherapie kan dus simpelweg gezien worden als behandeling met geuren. Veel mensen definiëren de aromatherapie als het therapeutisch inzetten van etherische oliën. Er zijn zelfs aromatherapeutische opleidingen waar alleen aandacht wordt besteed aan het gebruik van etherische oliën. Deze gedachte is wat ons betreft volledig foutief. De aromatherapie is veel meer dan alleen het gebruik van etherische oliën. Ook andere aromatische plantaardige stoffen zoals sommige hydrolaten, oliemaceraten en co2 extracten worden binnen de aromatherapie ingezet. Daarnaast kunnen etherische oliën praktisch nooit onverdund gebruikt worden. Voor uitwendig gebruik worden ze daarom vaak verdund met een goede plantaardige olie. Ook menig apitherapeutisch of bijenproduct, zoals honing en bijenwas, wordt nog weleens ingezet in de aromatherapie.

Stromingen binnen de aromatherapie

Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen te onderscheiden, die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken kennen. De belangrijkste stromingen die binnen de aromatherapie worden onderscheiden, zijn de Engelse school en de Franse school. Daarnaast zijn er aromatherapeuten die deels of volledig uitgaan van de energetische werking van aroma’s, de energetische aromatherapie genoemd.

Franse school aromatherapie

Wij geven advies op basis van de Franse school. De Franse school gaat zoveel mogelijk uit van de inhoudsstoffen van etherische oliën om de lichamelijke of psychische werking te verklaren. Het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek naar aromatherapie staat hier dan ook hoog in het vaandel. En hoewel binnen de Engelse school aromatherapie etherische oliën alleen uitwendig worden ingezet, wordt in de Franse school – indien noodzakelijk – ook gewerkt met inname. Aromatherapie wordt bijvoorbeeld toegepast via inhalatie, crèmes, masseren, baden, capsules en zetpillen.

Interacties en Contra-indicaties

Etherische oliën zijn doordat het hier gaat om geïsoleerde stoffen, zeer geconcentreerde natuurlijke middelen. Zo Het voordeel is dat de aromatherapie hierdoor vaak sterk werkt! Tegelijkertijd kleven hieraan ook vele nadelen, want de sterke werking gaat gepaard met vele interacties en contra-indicaties. Laat je dan ook altijd goed adviseren over het veilig inzetten van aromatherapie. Helaas zien we in Nederland op dit moment – gedreven door commerciële activiteiten – veel gevaarlijke adviezen rondgaan! Neem bij vragen gerust contact op.