Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Aromatherapie binnen de fytotherapie

De aromatherapie kan gezien worden als onderdeel van de moderne kruidengeneeskunde, ook wel fytotherapie genoemd. De aromatherapie en de kruidengeneeskunde kennen zowel overlap als aanvulling.

Aromatherapie als onderdeel van de fytotherapie

Binnen de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt er gebruik gemaakt van planten of plantendelen. Binnen de fytotherapie wordt traditioneel gezien gebruik gemaakt van extracten van hele planten of plantendelen. Binnen de aromatherapie worden enkel en alleen bepaalde inhoudsstoffen uit planten(delen) geëxtraheerd. Een goed voorbeeld zijn natuurlijk etherische oliën, waarbij enkel en alleen de geurstoffen uit de planten worden gehaald. De aromatherapie maakt in tegenstelling tot de klassieke fytotherapie dus geen gebruik van een plant of plantendeel in zijn geheel. De aromatherapie maakt slechts gebruik van een klein gedeelte van de plant, namelijk bepaalde inhoudsstoffen (en dan voornamelijk de etherische oliën) uit planten of plantendelen die hier op verschillende manieren uit kunnen worden geëxtraheerd.

Moderne fytotherapie

De aromatherapie valt strikt gezien niet binnen de klassieke fytotherapie, waarbij enkel volledige extracten worden gebruikt van planten of plantendelen. De aromatherapeutische producten zijn echter wel afkomstig van planten. Het enige verschil is dat er tijdens de extractie slechts geïsoleerde groepen inhoudsstoffen (bijvoorbeeld etherische oliën of juist plantaardige oliën) uit de plantendelen zijn gehaald. Binnen de moderne fytotherapie wordt ieder plantenextract dat op een natuurlijke manier uit plantendelen geëxtraheerd is gebruikt. De aromatherapie kan daarom worden gezien als onderdeel van de moderne fytotherapie.

Overlap en aanvulling

De aromatherapie en de kruidengeneeskunde of fytotherapie overlappen elkaar deels. Beiden maken bijvoorbeeld gebruik van plantaardige oliën, maceraten of hydrolaten. Ze vullen elkaar echter ook uitstekend aan. In het algemeen kunnen we zelfs zeggen dat fytotherapeutische producten veiliger en hierdoor beter geschikt zijn om inwendig in te zetten, terwijl aromatherapeutische producten vaak beter geschikt zijn voor uitwendig gebruik. In tegenstelling tot wat in Nederland nog vaak gedacht wordt, kunnen etherische oliën wel degelijk ingezet worden. Maar de veiligheid staat hierbij altijd voorop! Neem etherische oliën enkel en alleen in op basis van een vakkundig natuurgeneeskundig advies.