Per e-mail te bereiken
info@herbiatic.nl

Apitherapie volgens TCM

Apitherapie is het inzetten van bijenproducten voor het bevorderen van je eigen of andermans gezondheid en welbevinden. De bijenproducten zijn zeer sterk werkzaam en kennen relatief gezien slechts weinig interacties en contra-indicaties, waardoor ze in diverse situaties kunnen worden ingezet. Veel mensen denken dat met bijenproducten slechts minimaal kan worden behandeld, maar de ervaring leert dat dit absoluut niet waar is. Bijenproducten zijn breed werkzaam en door ze met elkaar en andere natuurgeneeskundige methodes te combineren kan bijna iedere klacht en aandoening worden aangepakt.

Combinatie Apitherapie en Traditionele Chinese Geneeskunde

De combinatie van apitherapie en de Traditionele Chinese Geneeskunde (vaak afgekort tot TCM) is binnen de natuurgeneeskunde zeer interessant. Door de verschillende bijenproducten te combineren met theorieën en behandelingsvormen vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde kan effectiever worden behandeld. De Traditionele Chinese Geneeskunde is een holistische geneeskunde, waarbij lichaam en geest als één worden gezien. Daar wij zowel volgens Westerse als Oosterse tradities werken, maken wij in onze natuurgeneeskundig consulten waar nodig of noodzakelijk gebruik van de combinatie van apitherapie en de traditionele Chinese geneeskunde.

Traditionele Chinese Geneeskunde

De traditionele Chinese geneeskunde werkt voornamelijk op energetisch niveau. De traditionele Chinese geneeskunde gaat er namelijk vanuit dat aan onze organische levensprocessen een energetisch systeem ten grondslag ligt. De onafhankelijke elementen in dit systeem zijn op elkaar afgestemd, maar kunnen, zowel door zaken binnen als door zaken buiten ons eigen lichaam, snel uit evenwicht raken. Wanneer ze uit evenwicht raken dan spreken de Chinezen van een storing of ziekte. De energie wordt overigens niet alleen beoordeeld op kwantiteit (een te kort of te veel aan energie), maar ook op kwaliteit. Zo neigt de energie van de maag er bijvoorbeeld toe om de verkeerde kant op te bewegen (naar boven in plaats van naar beneden) wat oprispingen tot gevolg heeft.

Mogelijkheden van apitherapie

Er zijn verschillende mogelijkheden om de apitherapie binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde te integreren, namelijk:

  • Het inzetten van bijenproducten naar Jin en Yang
  • Het inzetten van bijenproducten volgens de vijf elementen leer
  • Bijen-acupunctuur

Meer leren over apitherapie?

Bij Bee Healthy Apitherapie kun je meer leren over apitherapie. Ook wordt hier een e-cursus Apitherapie in de Traditionele Chinese Geneeskunde aangeboden.
apitherapie