Maak eens een oxymel met vlier

De oxymel was al in de Grieks-Romeinse tijd bekend, maar wordt op dit moment volledig opnieuw ontdekt als natuurlijk geneesmiddel. Het natuurlijke geneesmiddel uit honing en azijn is eenvoudig zelf samen te stellen en is breed in te zetten voor onze gezondheid.

Combinatie met (wilde) kruiden

Door een oxymel te combineren met kruiden kan de werking op gezondheidsvlak aanzienlijk worden versterkt. Door kruiden de trekken in het mengsel van honing en azijn kunnen de werkzame inhoudsstoffen uit de kruiden oplossen in de vloeistof. We noemen dit proces extractie. In de natuurgeneeskundestaat de combinatie van honing en azijn bekend om haar sterkere extractiekracht dan enkel de stoffen honing of azijn. In oude farmaceutische geschriften, in enkelvoud farmacopee genoemd, staan extracten in oxymel, azijn en honing dan ook afzonderlijk van elkaar genoemd.

Recept oxymel met vlierbloesem

Door vlierbloesem te laten trekken in een combinatie van honing en azijn kan je een eigen geneeskrachtig extract maken. Deze oxymel met vlierbloesem is eenvoudig zelf te maken. Volg het onderstaande recept om zelf het natuurlijke geneesmiddel te verkrijgen.

Ingrediënten:

  • 200 gram acaciahoning (botanisch gezien Robinia honing)
  • 50 gram appelazijn
  • rasp van de schil van een halve citroen
  • bloesemschermen van de vlier
  • pot van 250 milliliter inhoud

Bereiding:

  • Vul de pot losjes met vlierbloesem.
  • Giet de azijn in de pot.
  • Vul de pot af met honing.
  • Laat het geheel 1 week trekken op een koele en donkere plaats. Schud iedere dag krachtig.
  • Giet het geheel na 1 week door een filter in een brandschone pot.

Houdbaarheid:

Deze oxymel met vlierbloesem is maximaal 1 jaar houdbaar op een koele en donkere plek (bij voorkeur onder de 10 graden Celsius). Bewaren in de koelkast is goed mogelijk.

Werking

De oxymel zelf staat al bekend als ondersteunend middel bij hoest en verkoudheid en versterkend middel voor het immuunsysteem. De vlierbloesem versterkt deze werking alleen nog maar. Vlierbloesem werkt bijvoorbeeld antibacterieel, antiviraal, ontstekingsremmend en pijnstillend. Bovendien heeft het een zweetdrijvende werking doordat het de eigen lichaamstemperatuur verhoogt. Hierdoor kan het immuunsysteem beter zijn werking doen bij infecties en wordt het ziekteverloop versnelt. Verder werkt de oxymel zeer verzachtend op de keel bij keelpijn en overmatig hoesten. Dit geneeskrachtige extractl kan daarom ingezet worden bij griep en luchtweginfecties van allerlei aard.

Vlier in bloei

Gebruik

Neem bij de eerste tekenen van griep, verkoudheid, keelontsteking of andere luchtwegaandoeningen iedere 2-3 uur 1 theelepel puur in. indien nodig kan de oxymel ook vaker worden ingenomen om bijvoorbeeld de keel te verzachten.

Als algeheel versterkend middel voor de luchtwegen kan 50 gram van de oxymel worden opgelost in een halve liter water en over de dag gedronken worden. Drink de vloeistof over de dag verspreid gedurende 1 week als kuur.

Meer weten over oxymel?

Meer weten over de mogelijkheden, de werking en de bereiding van oxymel en de combinatie met verschillende kruiden? Meld je aan voor de workshop Oxymel: ‘Oermedicijn uit honing en azijn’. Meer weten over wilde kruiden en zelf kruiden oogsten? Meld je aan voor een kruidenwandeling.