Oliemaceraat van Canarische goudsbloem

Op dit moment staat bij ons een oliemaceraat van de Canarische goudsbloem te trekken. Een oliemaceraat is een kruidenolie, waarbij plantenmateriaal voor langere tijd worden geweekt in een kwalitatief hoogwaardige plantaardige olie. Tijdens deze periode van weken en trekken, gaan de inhoudsstoffen uit de kruiden of het plantenmateriaal over in de olie.

goudsbloemolie

Canarische goudsbloem

We schreven hierboven al de Canarische goudsbloem. De Canarische goudsbloem is een broertje van de goudsbloem (Calendula officinalis) die we in Nederland kennen. De éénjarige plant komt op alle Canarische eilanden in het wild voor. Over het algemeen hebben zij wel een voorkeur voor hoger gelegen gebieden (boven de 500 meter boven zeespiegel). De Canarische goudsbloem die wij hebben gebruikt komt uit onze eigen tuin (bij Project El Pinito) op 1150 meter hoogte.

goudsbloem La Palma

De botanische naam van de Canarische goudsbloem is Calendula canarienses. Opvallend is dat zowel het blad en de stengel als de bloem kleiner zijn dan de goudsbloemsoort die wij hier op het vaste land kennen. Afhankelijk van de hoogte waarop de planten groeien bloeien ze van november tot en met mei. Bij het kapot wrijven van de bloem lijkt het dat deze meer hars bevat dan de Calendula officinalis. Maar een gecontroleerd vergelijkend onderzoek hiernaar is helaas nog niet gedaan!

Natuurgeneeskunde op de Canarische eilanden

In sommige delen van de Canarische eilanden, zo ook op La Palma, is het gebruik van middelen uit de natuur ter ondersteuning en verbetering van de gezondheid nog onderdeel van alledag. Hierdoor is er veel kennis bewaard gebleven over het traditionele gebruik van kruiden, zoals de Canarische goudsbloem. De Canarische goudsbloem wordt bijvoorbeeld als kruidenthee (infuus) gebruikt om zweten te bevorderen en zo griep te verlichten, de maag te kalmeren en de werking van lever en gal te ondersteunen. Ook wordt een sterke kruidenthee (infuus) in afgekoelde vorm gebruikt om ontstekingen van het oog tegen te gaan en schimmelinfecties van de huid te behandelen. De verse bloemen worden traditioneel gebruikt om over bijensteken te wrijven en zo de pijn hiervan te verminderen.

goudsbloem gedroogd

Hoe gaat het nu verder?

Op dit moment staat het oliemaceraat nog lekker te trekken in de zon, maar binnenkort kan deze worden afgezeefd. Wat er dan overblijft is de olie met hierin inhoudsstoffen uit de goudsbloem. Dit oliemaceraat van goudsbloem wordt ook wel goudsbloemolie genoemd. Het kan puur worden gebruikt of worden verwerkt in crèmes en zalven. Goudsbloemolie staat er om bekend bij uitwendig gebruik wondhelend te werken en ontstekingen tegen te gaan. Wij zijn benieuwd naar de werking van het oliemaceraat ten opzichte van een oliemaceraat van de gewone goudsbloem