Mango of Manga?

mango of mangaWij hebben ons laten vertellen dat de Palmeros niet geloven dat een mango mannelijk kan zijn. Iets wat zo rond, zacht en zoet is, kan volgens hen enkel en alleen van vrouwelijke oorsprong zijn. Vandaar dat ze op La Palma de mango dan ook kennen onder de benaming manga. En eigenlijk zijn we het hier wel mee eens! Het woord mango moet wel een fout zijn in ons hedendaags taalgebruik. Ook in Suriname wordt de mango overigens manga genoemd.

Mango’s op La Palma

Hoewel tot voor kort de mango in de tropen werd geweekt, worden ze sinds enige decennia ook op La Palma aangebouwd. De rijpe vruchten worden in het najaar volop aangeboden op lokale markten. Op La Palma zijn de mango’s zo verschrikkelijk lekker zoet en sappig. Ze smaken totaal anders als de mango’s die in Nederland te koop zijn. Maar je moet het waarschijnlijk geprobeerd hebben om volledig te begrijpen wat we bedoelen.

Mangoboom bij El Pinito

Onze tuin staat vol met fruitbomen, maar een mangoboom hebben we helaas niet staan. Graag zouden we er één willen, maar we weten eigenlijk helemaal niet of dat op onze hoogte mogelijk is. Wie niet waagt, wie niet wint is het gezegde en dus stopten we een aantal mangopitten in de grond. Helaas hebben we hiervan tot nu toe geen effect gezien en dus besloten we te proberen of de pit in water wilde kiemen. En wat schetst onze verbazing; na een kleine week begon de pit te kiemen (waarbij voor ons trouwens nogmaals duidelijk werd dat een mango toch echt vrouwelijk is). Nu maar kijken of we ons boompje opgekweekt krijgen. Hopelijk kunnen we hier later over berichten…

Recept mango chutney

Het lekkerste vinden wij om de mango’s in stukjes te snijden en zo direct te eten. Eventueel kun je ze combineren met frambozen. Dit haalt de mangosmaak nog verder naar boven. Wil je mango’s conserveren voor later gebruik, dan kun je ze verwerken in een chutney. Deze chutney is heerlijk op vlees en in Indiase curries.

Ingrediënten:

  • 1 grote mango, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 1 ui, fijn gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijn gesnipperd
  • 1 stuk gember van 3 centimeter, fijn gesneden
  • 1/2 rode peper, fijn gesneden
  • 1 kruidnagel
  • sap van een halve citroen
  • 150 gram suiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • zout, naar smaak

  Werkwijze:
  Doe de olijfolie in een pan en laat deze warm worden. Bak de uien en knoflook in en paar minuten glazig. Laat ze niet aanbranden! Voeg nu de gember en rode peper toe. Laat even meebakken tot de geuren goed vrij komen en voeg vervolgens de mango toe. Laat het geheel op een zacht vuur 10 minuten sudderen. Voeg nu de kruidnagel, suiker, citroensap en zout toe en laat het geheel inkoken tot jamdikte. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Doe de chutney in schone potjes en sluit deze goed af.
  Met dit recept krijg je ongeveer 2 potjes mangochutney van 250 gram.