Behandelmogelijkheden

Door onze brede achtergrond in zowel natuurgeneeskunde en natuurlijke geneeswijzen als psychologie en coaching maken wij gebruik van een breed pallet aan behandelmogelijkheden en methodes. In ieder behandelingstraject worden deze behandelmogelijkheden gecombineerd om een zo optimaal mogelijke behandelingswijze te creëren. De behandelingen zijn geschikt voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken. In principe behandelt Herbiatic dan ook mensen met de meest uiteenlopende lichamelijke en psychische klachten en problemen.

Overzicht behandelmogelijkheden

  • Apitherapie: De apitherapie maakt gebruik van geneeskrachtige producten die de honingbijen ons schenken. Je moet dan niet alleen denken aan honing, maar ook bijvoorbeeld aan propolis, koninginnengelei (royal jelly) en bijengif. In totaal zijn er ongeveer 15 producten afkomstig uit de imkerij. De mens kan op verschillende manieren gebruik maken van deze geneeskrachtige bijenproducten met als doel een veelvoud aan aandoeningen, klachten en problemen te verminderen en te genezen. Bijenproducten werken vaak zacht, maar effectief en doeltreffend. Wij zetten ze daarom vaak in als basiselement in een natuurgeneeskundige behandeling om een genezingsproces op gang te helpen of te ondersteunen.
  • Kruidengeneeskunde (ook wel fytotherapie genoemd): Al eeuwenlang maakt mens en dier gebruik van kruiden om onze gezondheid te ondersteunen. Tot in de 19de eeuw waren zelfs bijna alle medicijnen die de mens tot zijn of haar beschikking had van plantaardige oorsprong. Het is dan ook niet vreemd dat de kruidengeneeskunde behoort tot een van de oudste vormen van geneeskunde. Kruidengeneeskunde of fytotherapie is de professionele en systematische toepassing van preparaten op plantaardige basis (zoals tincturen (vaak een alcoholextract), maceraten (vaak een olie-extract) en capsules) met als doel de gezondheid te bevorderen of te behouden. Wanneer de kruidengeneeskunde wordt ingezet om de gezondheid te bevorderen, worden de plantaardige preparaten meestal gebruikt ter vervanging van of als aanvulling op reguliere medicatie.
  • Aromatherapie: De aromatherapie is eigenlijk onderdeel van de moderne fytotherapie, maar wordt hier vanwege zijn eigen karakter apart besproken. Aromatherapie is het behandelen van mensen door gebruik te maken van plantaardige aromatische/ geurende stoffen. De naam aromatherapie is een samentrekking van de woorden aroma (ofwel geur) en therapie en kan dus simpelweg gezien worden als behandeling met geuren. Veel mensen definiëren de aromatherapie als het therapeutisch inzetten van etherische oliën. De aromatherapie is echter veel meer dan alleen het gebruik van etherische oliën. De aromatherapie maakt niet alleen gebruik van etherische oliën, maar ook van andere aromatische plantaardige stoffen (zoals sommige hydrolaten) en niet aromatische plantaardige stoffen (zoals plantaardige oliën, oliemaceraten en sommige CO2-extracten). Ook massage met aromatische stoffen speelt een belangrijke rol.
  • Voeding: Voeding is de absolute basis van onze gezondheid. Zonder voeding kunnen we niet leven. Verkeerde voeding houdt ons weliswaar op de korte termijn in leven, maar maakt, soms zelfs ongemerkt, vaak ongelukkig en ongezond. Verkeerde voeding kunnen naar onze mening ook voedingsmiddelen zijn die de huidige maatschappij als gezond bestempeld, maar voor de individu niet gezond blijken te zijn. Het kan dan gaan om specifieke allergieën of intoleranties voor bepaalde voeding, maar het kan dan ook gaan om voedingsmiddelen waarbij uit (recent) wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze helemaal niet zo gezond zijn als ons wordt voorgehouden. Het geven van een goed voedingsadvies is daarom vaak onontkomelijk als iemand wil werken aan zijn of haar gezondheid. Aan goede en gezonde voeding besteden wij binnen een natuurgeneeskundige behandeling dan ook altijd de nodige aandacht. Eventueel geven wij ook advies over voedingsmiddelen die bepaalde klachten kunnen verminderen of juist verergeren.
  • Supplementen: Het gebruik van supplementen met hooggedoseerde voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, essentiële vetzuren en aminozuren, met als doel het herstel van ziekte te bevorderen, wordt ook wel orthomoleculaire geneeskunde genoemd. De orthomoleculaire geneeskunde gebruikt alleen natuurlijke supplementen. Deze supplementen worden door ons geadviseerd en ingezet om tekorten te voorkomen en aan te vullen.
  • Psychologie en (Holistische) Coaching: Lichaam en geest beïnvloeden elkaar sterk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het krijgen van maagpijn door de zenuwen of het krijgen van hartklachten bij een burn-out. Bij iedere chronische aandoening komt daarom zowel een lichamelijk als psychisch aspect kijken. Wij combineren daarom reguliere psychotherapeutische interventies uit de cognitieve gedragstherapie (en de ook hieronder vallende mindfulness based cognitive therapy, vaak afgekort tot MBCT) met een holistische kijk op de mens.