Agenda

April 2018
Z Z M D W D V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen. Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol wetenswaardigheden, tips en trucs.


Ontvang HTML?

 

Kruidengeneeskunde


Wanneer je weet dat tot in de 19de eeuw bijna alle medicijnen die de mens tot zijn of haar beschikking had van plantaardige oorsprong waren dan is het ook niet zo vreemd dat de kruidengeneeskunde behoort tot een van de oudste vormen van geneeskunde. De kruidengeneeskunde wordt in Europa ook wel fytotherapie (fytos betekent kruid) genoemd. Kruidengeneeskunde of fytotherapie is de professionele toepassing van preparaten op plantaardige basis (zoals tincturen (vaak een alcoholextract), maceraten (vaak een olie-extract) en capsules) met als doel de gezondheid te bevorderen of te behouden. Wat mij betreft behoren ook de aromatherapie en zijn aromatherapeutische producten zoals etherische olien, plantaardige olien, hydrolaten en co2-extracten hiertoe. Dit zijn immers geisoleerde stoffen afkomstig uit planten. Wil je hier meer over weten lees dan snel verder over aromatherapie.

Genezen en preventie in relatie tot het zelfgenezend vermogen
Plantaardige middelen kunnen door in te werken op onsEen kast vol kruidengeneeskunde systeem niet alleen bepaalde symptomen en klachten genezen, maar middelen uit de kruidengeneeskunde kunnen symptomen en klachten in sommige gevallen ook voorkomen. Plantaardige middelen werken in sommige gevallen dus ook preventief. Planten en kruiden zijn bijvoorbeeld in staat het evenwicht in lichaam en geest te herstellen, de fysiologie te versterken, tekorten aan te vullen en het lichaam te ontgiften. Hierdoor prikkelen plantaardige middelen het zelfherstellend vermogen van de mens. Dit zelfherstellend of zelfgenezend vermogen zien we ook terug in de natuur zelf. Zo vinden wilde dieren die ziek zijn hun eigen geneeskrachtige kruiden en reinigen zij hun lichaam door bijvoorbeeld te vasten.

Fytotherapie uitgaande van inhoudsstoffen
De moderne kruidengeneeskunde, zoals ik die beoefen, gaat uit van de inhoudsstoffen die planten bezitten en die gezamenlijk een bepaalde werking hebben op ons lichaam en onze geest. Planten hebben in de loop van hun evolutie diverse inhoudsstoffen ontwikkeld om zelf beter te kunnen overleven; bijvoorbeeld om de concurrentie met andere planten en dieren aan te gaan, om insecten te lokken of om niet opgegeten te worden. In tegenstelling tot reguliere middelen die slechts 1 werkzame stof bevatten, bevatten kruidengeneeskundige preparaten dus meerdere werkzame inhoudsstoffen. Planten zijn echter meer dan chemische fabriekjes. In tegenstelling tot reguliere middelen voegen planten ook energie toe aan ons lichaam. Beide redenen zorgen er voor dat planten op een andere manier werken dan reguliere geneesmiddelen. Ze werken dieper en breder en hebben bovendien over het algemeen minder (en minder heftige) bijwerkingen.

Kruidengeneeskunde als alternatief, aanvulling of onderdeel
Kruidengeneeskundige (of fytotherapeutische) middelen kunnen op verschillende manieren worden ingezet. Medicinale kruiden en planten uit de kruidengeneeskunde kunnen worden gebruikt als:

  • alternatief voor reguliere geneesmiddelen. Je gebruikt dan plantaardige preparaten ter vervanging van de reguliere medicatie. Vandaar waarschijnlijk dat de kruidengeneeskunde nogal eens in het hokje alternatieve geneeskunde wordt geplaatst.
  • aanvulling op reguliere geneeskunde. Je gebruikt de kruidengeneeskundige (of fytotherapeutische) preparaten dan gelijktijdig met de reguliere medicatie om het effect hiervan te verdiepen of aan te vullen. Ook kan het zo zijn dat je kruidengeneeskundige preparaten gebruikt om de bijwerkingen van bepaalde reguliere medicijnen te verminderen. Het gebruik van de kruidengeneeskunde in dit opzicht wordt de complementaire geneeskunde genoemd.
  • onderdeel van de integratieve geneeskunde (ook wel integrale geneeskunde genoemd). De integratieve geneeskunde is een relatief nieuwe visie op zorg waarbij reguliere geneeskunde wordt gecombineerd met de alternatieve en complementaire geneeswijzen om niet alleen iemands klacht te behandelen, maar iemand zo goed mogelijk, zowel lichamelijk als geestelijk te begeleiden tijdens ingewikkelde en langdurige ziekteprocessen of tijdens het ziekteherstel op weg naar gezondheid.

Misvattingen over bijwerkingen en interacties
Ondanks dat planten over het algemeen minder (heftige)plantaardige middele en kruidengeneeskundige producten bijwerkingen hebben, is niet alles wat natuurlijk is per definitie ongevaarlijk. Plantaardige preparaten kennen wel degelijk bijwerkingen, interacties met reguliere geneesmiddelen, mineralen- en vitaminepreparaten of andere plantaardige middelen en contra-indicaties. Het is dan ook zeer belangrijk veilig te werken. Wanneer je zelf twijfelt over het gebruik van plantaardige middelen kun je het beste altijd om advies vragen aan een bekwaam fytotherapeut, kruidengeneeskundig therapeut of kruidkundige. Aan veiligheid besteed ik dan ook veel aandacht en tijd tijdens zowel mijn kruidengeneeskundige consulten (Online fytotherapie/ Herbal E-coaching) en kruidengeneeskundig advies (Kruidengeneeskundig/ Fytotherapeutisch Advies op maat) als mijn 'gekruide' lezingen, workshops en (wildcrafting)wandelingen.

2018  Herbiatic: Haal meer uit de natuur