Agenda

April 2018
Z Z M D W D V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen. Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol wetenswaardigheden, tips en trucs.


Ontvang HTML?

 

Psychologie en (Holistische) Coaching


De psychologie is de wetenschap of academische discipline die zich bezig houdt met het bestuderen van de psyche, ofwel het innerlijk leven (alle gedachten, gevoelens en emoties) en het gedrag. Psychotherapie probeert dit innerlijk leven en het gedrag te beinvloeden en te veranderen. Er zijn heel veel verschillende vormen van psychotherapie.

Academische vorming in de psychologie
Ik - Ruby van den Heuvel - heb een universitaire opleiding in de psychologie gevolgd waardoor ik breed ben opgeleid in de psychologie en psychotherapie. Ik ben echter het meeste geinteresseerd in de wisselwerking tussen een situatie, de bijbehorende gedachten en het uiteindelijke gedrag en emoties die optreden. De vorm van psychotherapie die er vanuit gaat dat ons gedrag en onze emoties worden veroorzaakt door de gedachten die we bij een situatie hebben (dit werkt overigens ook andersom: ons gedrag en onze emoties beinvloeden weer onze gedachten) is de cognitieve gedragstherapie. Mindfulness based cognitive therapy is hier wat mij betreft ook een onderdeel van. De interventies uit deze beide vormen van psychotherapie hebben dan ook mijn voorkeur.

Holistische coaching
Na mijn universitaire studie in de psychologie ben ik mij verder gaan verdiepen in de holistische natuurgeneeswijzen en de hieruit voortvloeiende holistische coaching. Coaching is en vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. Het begeleidingstraject is gebaseerd op een (leer)doel dat vooraf wordt bepaald. Holistische coaching besteed aandacht aan de gehele mens: aan de lichamelijke, emotionele, sociale, psychische en spirituele aspecten.

Gevolg: Combinatie van reguliere psychotherapeutische interventies en holistische coaching
Dit betekent dat ik reguliere psychotherapeutische interventies en behandelmethodes combineer met mijn holistische kijk op de mens. Deze interventies zet ik onder andere in bij:

  • chronische aandoeningen,
  • stress,
  • vermoeidheid,
  • depressie,
  • angst,
  • trauma,
  • pijn.

Onderdeel van Herbal E-coaching
Alle psychotherapeutische interventies die ik gebruik vormen weer een onderdeel van Herbal E-coaching. Herbal staat in dit geval voor kruiden of planten, aangezien de behandelingsmethode van Herbiatic ook altijd bestaat uit medicinale kruiden of planten, aromatherapeutische middelen of natuurlijke voeding. De kruidengeneeskunde is een holistische vorm van behandelen waarbij niet alleen gekeken wordt naar de klacht, maar ook naar het functioneren van de gehele mens. Een kruidengeneeskundig consult of fytotherapie bestaat daarom niet alleen uit advies met betrekking tot het gebruik van medicinale planten, maar ook uit bijvoorbeeld voedings- en lifestyleadviezen. Lifestyleadviezen hebben ook vaak betrekking op onze psyche, zoals het nemen van rust, het uiten van verdriet of angst of het doen van ontspanningsoefeningen, Eventueel maak ik, vanuit mijn achtergrond als psycholoog, ook gebruik van gerichte psychotherapeutische oefeningen en opdachten. Alles is er op gericht om u het beste uit het leven te laten halen door uw eigen voldoeninggevende levenspad te vinden en te volgen. Vandaar dat ik zowiezo de voorkeur geef aan het begrip coaching. De E staat voor coaching via en ondersteund door alle mogelijke vormen van ICT en telefoon. Deze manier van coaching is momenteel sterk in opkomst. Herbiatic maakt op dit moment gebruik van e-mailconsulten, instructie pdf's/ e-books en eventueel ondersteunende chat.

2018  Herbiatic: Haal meer uit de natuur