Psyche

De psyche wordt ook wel de ziel of geest genoemd. In de psychologie staat de psyche voor alles wat zich in het totale menselijke brein afspeelt. De psyche wordt daarom binnen de psychologie gedefineerd als ons totaal aan innerlijke processen, verrichtingen en ervaringen, zowel bewust als onbewust, dat zich afspeelt in onze hersenen en een verklaring kan bieden voor ons gedrag. De psyche en het lichaam beinvloeden elkaar dan ook wederzijds. Een geestelijke belasting, zoals een depressie, kan voor lichamelijke klachten zorgen, zoals spijsverteringsproblemen of hoge bloeddruk. Ook kan het slecht functioneren van het lichaam, bijvoorbeeld door een ziekte als ms, leiden tot psychische klachten, zoals een depressie. 

Als opgeleid psycholoog en holistisch coach heb ik veel oog voor de psyche van de mens. Daarnaast kijk ik als gediplomeerd natuurgeneeskundig therapeut ook naar de lichamelijk klachten. Tijdens mijn coaching heb ik aandacht voor de gehele mens. Ik vind holistisch dit heel belangrijk omdat het lichaam en de geest elkaar wederzijds beïnvloeden. Ik maak daarbij niet alleen gebruik van natuurlijke medicatie, maar zo nodig maak ik dan ook gebruik van gerichte psychotherapeutische oefeningen en opdrachten vanuit om gedachten en gedrag te doorbreken en eventueel te veranderen. Deze oefeningen en opdrachten zijn met name afkomstig vanuit de cognitieve gedragstherapie en de mindfulness based cognitive therapy.

Specialisaties
Mijn specialisatie op het gebied van de psyche zijn stemmingsstoornissen en angststoornissen. Stemmingsstoornissen zijn bijvoorbeeld depressie en dysthymie. Angststoornissen zijn bijvoorbeeld gegeneraliseerde angst, fobie of pleinvrees. Ook psychische trauma is echter een voorbeeld van een angststoornis. Stemmingsstoornissen en angststoornissen zijn zowel met kruidengeneeskundige preparaten als specifieke psychotherapeutische interventies zeer goed te behandelen.

Binnen de holistische geneeskunde ben ik vooral geinteresseerd in de wisselwerking tussen chronische ziekten en ons psychisch welbevinden. Chronische lichamelijke klachten zijn een enorme aanslag op ons psychisch welbevinden. Hier ligt ook de kracht van Herbal E-coaching. Door middel van Herbal E-coaching probeer ik deze, vaak langdurige, situaties te begeleiden en te ondersteunen. De verschillende behandelmethodes worden hierbij zo op elkaar worden afgesteld dat een persoonlijk en uniek programma ontstaat dat de gehele mens behandeld en niet alleen de klacht. En hoewel de chronische aandoeningen niet weggenomen kan worden neemt de levenskwaliteit wel toe.

2018  Herbiatic: Haal meer uit de natuur