Agenda

April 2018
Z Z M D W D V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen. Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol wetenswaardigheden, tips en trucs.


Ontvang HTML?

 

Aromatherapie

De aromatherapie wordt in Nederland, net als de kruidengeneeskunde of fytotherapie, gezien als een op zichzelf staande natuurgeneeskundige stroming. De aromatherapie kan echter ook gezien worden als onderdeel van de kruidengeneeskunde/ fytotherapie. De aromatherapie en de kruidengeneeskunde kennen zowel overlap als aanvulling.

Wat is aromatherapie?
Aromatherapie is het behandelen van mensen of dieren door gebruik te maken van plantaardige aromatische/ geurende stoffen. De naam aromatherapie is natuurlijk een samentrekking van de woorden aroma (ofwel geur) en therapie en kan dus simpelweg gezien worden als behandeling met geuren. Veel mensen definiëren de aromatherapie als het therapeutisch inzetten van etherische oliën. Er zijn zelfs aromatherapeutische opleidingen waar alleen aandacht wordt besteedt aan het gebruik van etherische oliën. De aromatherapie is echter veel meer dan alleen het gebruik van etherische oliën. Al is het maar vanwege het feit dat de meeste etherische oliën niet puur op de huid gebruikt kunnen worden en daarom altijd verdund dienen te worden in bijvoorbeeld een plantaardige olie. De aromatherapie maakt niet alleen gebruik van etherische olien, maar ook van andere aromatische plantaardige stoffen (zoals sommige hydrolaten) en niet aromatische plantaardige stoffen (zoals plantaardige olien, oliemaceraten en sommige CO2-extracten).

Aromatherapeutische stromingen?
Binnen de aromatherapie zijn verschillende stromingen te onderscheiden, die elk andere benaderingen, methoden en gebruiken kennen. De belangrijkste stromingen binnen de aromatherapie zijn de Engelse school en de Franse school. Daarnaast zijn er aromatherapeuten die deels of volledig uitgaan van de energetische werking van aroma’s.

Ik ben zelf, in tegenstelling tot de meeste Nederlandse aromatherapeuten, opgeleid binnen de Franse school en geef op basis hiervan ook advies. De Franse school wordt in Nederland niet of nauwelijks gedoceerd. In België is de Franse school - waarschijnlijk door de meer Frans georiënteerde houding en doordat Frans de tweede taal is - juist de belangrijkste aromatherapeutische stroming. De Franse school is veel breder dan de Engelse school en maakt dan ook gebruik van alle mogelijke toepassingen: puur, verdunt, innemen via tincturen, capsules of zetpillen, masseren, verdampen, in bad … Ook zijn de doseringen van de etherische oliën vaak veel hoger dan bij de Engelse school en wordt er zelfs met pure etherische oliën gewerkt. De Franse school gaat volledig uit van de inhoudsstoffen van etherische oliën om het lichamelijke of psychische effect te verklaren.

Aromatherapie binnen de fytotherapie
Binnen de kruidengeneeskunde of fytotherapie wordt er gebruik gemaakt van planten of plantendelen. De aromatherapie maakt in tegenstelling tot de fytotherapie over het algemeen geen gebruik van een plant of plantendeel in zijn geheel. De aromatherapie maakt slechts gebruik van een klein gedeelte van de plant, namelijk bepaalde inhoudsstoffen (en dan voornamelijk de etherische oliën) uit planten of plantendelen die hier op verschillende manieren uit kunnen worden geëxtraheerd. De aromatherapie is dus iets anders als de klassieke fytotherapie waarbij planten of plantendelen alleen in hun geheel worden gebruikt, maar kan vanwege het gebruik van geïsoleerde groepen inhoudsstoffen (bijvoorbeeld etherische oliën of juist vetten) afkomstig uit planten wel gezien worden als onderdeel van de moderne fytotherapie. Fyto staat immers voor plant.

Overlap en aanvulling
De aromatherapie en de kruidengeneeskunde of fytotherapie overlappen elkaar deels. Beiden maken bijvoorbeeld gebruik van plantaardige oliën, maceraten of hydrolaten. Ze vullen elkaar echter ook uitstekend aan. In het algemeen kunnen we zelfs zeggen dat fytotherapeutische producten veiliger en hierdoor beter geschikt zijn om inwendig in te zetten, terwijl aromatherapeutische producten vaak beter geschikt zijn voor uitwendig gebruik. In tegenstelling tot wat in Nederland gebruikelijk is, deins ik er echter niet voor terug zo nodig etherische olie inwendig in te zetten.

Aromatherapie en Herbiatic
Herbiatic maakt tijdens Herbal E-Coaching geregeld gebruik van producten en technieken uit de aromatherapie. Daarnaast kunnen via Advies op Maat ook specifieke vragen over de aromatherapie of aromatherapeutische producten gesteld worden die uitgebreid en zo mogelijk op basis van wetenschappelijk onderzoek beantwoord zullen worden.

 


 

2018  Herbiatic: Haal meer uit de natuur