Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze laatste ontwikkelingen. Meld u nu aan voor de maandelijkse nieuwsbrief boordevol wetenswaardigheden, tips en trucs.


Ontvang HTML?

 

Apitherapie

Apitherapie is een natuurgeneeskundige therapievorm waarbij gebruik wordt gemaakt van de geneeskrachtige werking van bijenproducten. In Duitsland wordt apitherapie daarom ook wel bienenheilkunde (letterlijk vertaald: bijengeneeskunde) genoemd. Het is echter wel belangrijk de bienenheilkunde of apitherapie niet te verwarren met het genezen van zieke bijen. In de apitherapie gaat het om het genezen van de mens met behulp van producten die de honingbijen ons leveren.

De geneeskrachtige bijenproducten
In totaal zijn er 10 verschillende geneeskrachtige bijenproducten. Dit zijn: honing (verder onder te verdelen in bloemenhoning en honingdauwhoning), bijenwas, pollen, bijenbrood, propolis, koninginnengelei of gelee royal, darrenlarven, bijengif, de lucht uit de bijenkast en extracten uit de gehele bij. Deze bijenproducten kunnen stuk voor stuk op veelzijdige manieren en voor een breed scala aan gezondheidsklachten en -problemen worden ingezet.

Honing: Honing is niet alleen een heel waardevol en gezond voedingsmiddel, maar is ook een waar medicijn. Al duizenden jaren wordt er daarom in medicinale recepten gebruik gemaakt van honing. Honing werkt zeer breed geneeskrachtig. Alleen al over de geneeskrachtige werking van honing kun je een hele dag praten. Daarom worden hier alleen de belangrijkste werkingsmechanismen genoemd. Honing is antibacterieel en ontstekingsremmend. Daarnaast werkt honing versterkend op het immuunsysteem. Honing kan voor deze doeleinden zowel inwendig als uitwendig (bijvoorbeeld bij de wondverzorging) gebruikt worden. Ook behoort een sterk ontgiftende honingmassage tot de mogelijkheden.

Bijenwas: Bijenwas heeft als eigenschap dat het bij de menselijke lichaamstemperatuur zeer goed gevormd kan worden en dan warmte vasthoud. Daarom kan bijenwas gebruikt worden in de vorm van wikkels en pakkingen bij alle klachten die warmte nodig hebben zoals spierpijn, stramme gewrichten en hoofdpijn. Ook kan bijenwas als verdikkend, verzachtend en vettend middel worden gebruikt in zalven en zetpillen. Een speciale apitherapeutische vorm van het inzetten van bijenwas is het gebruik van oorkaarsen.

Pollen en bijenbrood: Pollen zijn eigenlijk pakketjes stuifmeel van bloemen waar de bijen op vliegen. Pollen zijn zowel voor de bijen als voor onze echte krachtpakketjes. Ze zitten boordevol goede stoffen en zijn daarom een waar natuurlijk voedingssupplement. Pollen kunnen onder andere gebruikt worden als ondersteunend middel voor de stofwisseling (en dan met name voor de darmen, nieren en de lever), bij psychische en lichamelijke vermoeidheid en bij menopauzale klachten. Het is echter wel belangrijk om deze op de goede manier in te nemen zodat de inhoudsstoffen ook echt beschikbaar komen voor ons lichaam. Wanneer de pollen in de bijenkast door de bijen opgeslagen worden als voedselvoorraad dan noemen we dit bijenbrood. De inhoudsstoffen uit bijenbrood zijn in hun natuurlijke vorm eigenlijk veel beter voor de mens opneembaar dan die van pollen. Bijenbrood is echter helaas (nog) niet op grotere schaal verkrijgbaar.

Propolis: Propolis is de hars die de bijen in de bijenkast beschermd tegen de invloeden van buitenaf zoals tocht, temperatuurverschillen, vochtigheid en micro-organismen. Over de hele wereld zijn er verschillende soorten propolis die gekenmerkt worden door verschillende kleuren en ook een specifieke werking hebben. Propolis heeft echter ook een algemene werking. Propolis werkt sterk en breed antibacterieel, antiviraal en antischimmel. Daarnaast moduleert propolis het immuunsysteem en beschermt het zelfs tegen de bijwekingen van chemo- en radiotherapie.

Koninginnegelei en darrenlarven: Koninginnegelei wordt ook wel gelee royal genoemd. Koninginnegelei is een zeer sterk werkend bijenproduct. Het is een middel dat bij extreme belasting het lichaam kan helpen en beschermen. Koninginnegelei kan daarom ingezet worden tijdens en na zware ziekteprocessen, extreme stress, ernstige menopauzale problemen en bij de begeleiding van kanker. Helaas wordt er door een heleboel producenten van koninginnegelei 'misbruik' gemaakt van de bijen om aan koninginnegelei te komen. Koninginnegelei en producten die dit bevatten dienen daarom bedachtzaam te worden ingezet! Darrenlarven lijken een soortgelijke werking te hebben als koninginnegelei en worden daarom steeds vaker ingezet om de koninginnegelei te ondersteunen of aan te lengen. Helaas is er echter nog weinig wetenschappelijk onderzoek geweest naar de werkzaamheid van darrenlarven.

Bijengif: Bijengif werkt met name positief bij chronische degenratieve processen in het bewegingsapparaat en/ of aandoeningen die met chronische ontstekingsreacties gepaard gaan. Bijengif kan - mits je niet allergisch bent voor bijengif - op verschillende manieren worden toegepast. Je kunt je natuurlijk direct door een bij laten steken. In Nederland wordt dit ook wel bijensteektherapie genoemd. Volgens de Aziatische tradititie wordt dit ook nog gecombineerd met de acupunctuurpunten. Daarnaast wordt bijengif ook verwerkt in medicinale producten. Er bestaan bijvoorbeeld bijengifzalven, injecties met bijengif, bijengifbereidingen in honing, bijengifdruppels, bijengiftabeltten en bijengifcapsules.

Lucht uit de bijenkast: Het gebruik van de bijenkastlucht is steeds meer in opkomst. Vooral in Duitsland wordt de directe inhalatie van de lucht uit de bijenkast zelf steeds meer toegepast. Er worden inmiddels verbluffend goede resultaten gehaald bij bijna alle luchtwegproblemen en -klachten (bronchitig, COPD, asthma, voorhoofdholte-onsteking en in het bijzonder bij pollenallergieen) en chronische hoofdpijn.

Extracten uit de gehele bij: Soms worden er ook extracten uit de gehele honingbij voor medicinale doeleinden gebruikt. In sommige Afrikaanse landen worden tincturen gemaakt van de gehele bij, die gebruikt worden bij met name problemen van ons bewegingsapparaat. Ook bestaan er homeopatische globuli genaamd Apis mellifica waarvan het extract van de gehele honingbij ooit aan de basis stond. Apis mellifica globuli zijn voornamelijk bekend als middel bij klachten die veroorzaakt worden door insectenbeten. Daarnaast worden ze door klassieke homeopaten af en toe ook ingezet huiduitslag, gewrichtsproblemen, blaasontsteking, nierproblemen en keelontsteking.

Apitherapie en Herbiatic
Herbiatic maakt tijdens Herbal E-Coaching geregeld ondersteunend gebruik van de medicinale krachten van de verschillende bijenproducten. Daarnaast kunnen hier via Advies op Maat ook specifieke vragen over gesteld worden die uitgebreid en zo mogelijk op basis van wetenschappelijk onderzoek beantwoord zullen worden. Natuurlijk wordt er bij de keuze van producten altijd rekening gehouden met het welzijn van de bij. Ook is Herbiatic nog altijd op zoek naar samenwerkingen (bijvoorbeeld met imkers of imkerijen) op dit gebied. Neem gerust contact op wanneer u hierover vragen of opmerkingen heeft.

Herbiatic en Bee Healthy
Wilt u meer weten over bijen en de apitherapie? Herbiatic heeft het samenwerkingsverband Bee Healthy lopen! Op de website van bee healthy kunt u meer lezen over bijen, apitherapie en de werking van de verschillende bijenproducten. Daarnaast biedt Bee Healthy apitherapeutische behandelingen aan. Ook coördineert Bee Healthy een apitherapie opleiding, een apitherapie e-cursus en worden er met regelmaat workshops georganiseerd. Natuurlijk heeft Bee Healthy ook een facebook-pagina! Hier zullen geregeld apitherapie en bijennieuwtjes en recepten worden gedeeld. Volg Bee Healthy daarom ook op facebook!

2018  Herbiatic: Haal meer uit de natuur